Now Reading:
KOPRIVNICA Svi hrvatski župani na sastanku s Plenkovićem – potpisani iznimno važni sporazumi
Full Article 5 minutes read

KOPRIVNICA Svi hrvatski župani na sastanku s Plenkovićem – potpisani iznimno važni sporazumi

U Koprivnici je danas održan 7. sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u RH te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

Nakon sastanka kojem su nazočili premijer Andrej Plenković i ministri, potpisan je Sporazum o preuzimanju poslova ureda državne uprave koji su s ministrom Uprave Ivanom Malenicom pojedinačno potpisali svi hrvatski župani. Prema tom sporazumu, oko 66 posto djelatnosti opisanih u Zakonu o Državnoj upravi od 1. siječnja iduće godine seli u županije, kako zaposlenici, tako i sredstva za rad.
-Ovaj 7. susret potvrđuje da smo ostvarili sjajnu sinergiju, dijalog i komunikaciju koja omogućuje ostvarivanje dvaju aspekata naše politike – jedna je politika decentralizacije, a druga je politika ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske – istaknuo je Plenković i dodao:
–Ovdje u Koprivnici održali smo vrlo kvalitetan sastanak s preciznim zaključcima i potpisanim sporazumima između županija i ureda Državne uprave na razini županija koji se, s obzirom na promjene zakona, integriraju u županijske uprave s 1. siječnjem. Riječ je o velikoj reformi, decentralizaciji, preko 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija. Vjerujemo da ćemo na taj način, uz sve napore koje smo učinili za fiskalnu decentralizaciju, gdje su od 2017. puno veći izravni prihodi županija, omogućiti da oni budu još snažniji i kvalitetniji akteri i najbliži građanima, poštujući i primjenjujući načelo subsidijarnosti.

Ministar Malenica pak je istaknuo da je riječ o doista opsežnoj reformi o čemu govori činjenica da je bilo potrebno donijeti Zakon o sustavu državne uprave i njemu prilagoditi više od 60 različitih zakona.
-To se priprema zadnjih godinu dana. Krenulo je 2016. godine kad su župani iskazali spremnost za preuzimanje državnih poslova. Ovom reformom smanjuje se razina centraliziranosti i osnažuje načelo višerazinskoga upravljanja, županijama se daje jedan potencijal da budu motor razvoja, da kvalitetnije pripremaju projekte i imaju kvalitetniju podlogu za razvoj. Nadam se da će od 1. siječnja 2020. godine i građani osjetiti određene koristi u smislu lakšeg ostvarivanja određenih prava jer su se dosad poslovi državne uprave i županijskih administracija u određenom dijelu poklapali, a sad će se objediniti i mislim da će se na jedan racionalniji sustav i za građane bolji sustav održavati u županiji – kazao je Malenica.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija, istaknuo je:

-Za nas je ovaj 7. sastanak vrhunac onoga što smo željeli i najavili prije četiri godine na prvom sastanu u uredu premijera. Danas je potpisan prijenos poslova Državne uprave na županije – to smo htjeli i na tome zahvaljujemo, kao i na cijelom odnosu, politici dijaloga i suradnje, politici uvažavanja u cijeloj ovoj regionalnoj priči koja se za mandata ove vlade itekako osjeća.

Domaćin, župan Darko Koren, današnji je sastanak nazvao povijesno važnim.
-Potpisali smo sporazum o preuzimanju poslova Ureda državne uprave, kao završetak jednog dijela reforme javne uprave koju smo pripremali gotovo četiri godine. Danas se dogodio vrhunac reforme javne uprave, stapanjem državnih ureda sa županijskim upravama i drago mi je da se to dogodilo upravo u Koprivnici, na čemu zahvaljujem predsjedniku Vlade.– zaključio je Koren.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić pak je, između ostalog, naglasio kako se nada da je daljnji smjer da decentralizacija uz funkcionalnu bude još snažnije financijska.
-Znam da se ministar Marić neće sa mnom složiti, no najrazvijeniji gradovi u RH su sada, na žalost, u svim poreznim reformama zaostajali, malo uskraćeni u tom poreznom kolaču. Svjesni smo da se oni koji su razvijeniji moraju s vremena na vrijeme odreći. Podržavamo svaku poreznu reformu koja kroz porez na dohodak ostavlja ljudima više sredstava u novčaniku, a nadam se da će neka od poreznih reformi ići u smjeru ili poreza na dobit, ili drugačije distribucije poreza na dodanu vrijednost, da se i onim snažnijim središtima koja stvaraju neku dodanu vrijednost ostavi više prostora za daljnji razvoj kraja i same zemlje – rekao je Jakšić.

Inače, premijer Plenković je na sastanku sa županima spomenuo i današnje otvorenje pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno, Riječ je o prvoj novoj dionici pruge izgrađenoj u Hrvatskoj nakon 52 godine.
-To je vrlo konkretan događaj za koprivničko-križevački kraj, ali i svojevrsna uvertira u daljnju modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture. Mi smo planirajući aktivnosti upravo iz tog resora izdvojili, po današnjoj procjeni, oko 3 milijarde eura investicija u sljedećih 10-ak godina jer je Hrvatska kad gledamo prometno jako puno uložila u autoceste, izrazito puno u zračne i morske luke i sada je vrijeme da se okrenemo i željezničkoj infrastrukturi.

s.kalajdžija/sjever.hr

16.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.