Now Reading:
Dodijeljene „Zlatne kune” – Gložinić: „Za Varaždinsku županiju prošla je godina u svim pokazateljima poslovanja pozitivna”
Full Article 3 minutes read

Dodijeljene „Zlatne kune” – Gložinić: „Za Varaždinsku županiju prošla je godina u svim pokazateljima poslovanja pozitivna”

U HGK – Županijskoj komori Varaždin danas je održana 16. svečana sjednica Gospodarskog vijeća na kojoj su dodijeljena posebna priznanja za Varaždinsku županiju povodom godišnjica uspješnog poslovanja tvrtki te priznanja „Plaketa Zlatna kuna“ za 2018. godinu

Dragutin Gložinić, predsjednik varaždinske Komore, istaknuo je kako je prošla godina za Varaždinsku županiju u svim segmentima poslovanja bila pozitivna.
-To je svakako podloga za optimizam. Kod nas na sjeveru dominira prerađivačka industrija, ali su dosta snažni i trgovina, prijevoz, građevinarstvo. Ono što je također dobro za 2018. godinu jest činjenica da su bruto i neto plaće rasle preko 8 posto, što je gotovo duplo više nego u Republici Hrvatskoj. To je dobro kao trend zbog toga što plaće ovog našeg sjevera zaostaju gotovo 20 posto za prosjekom Hrvatske, nastavi li se taj trend bržeg rasta, to će biti sigurno pozitivno i doći će do smanjenja te razlike – rekao je Gložinić.

Gložinić je istaknuo da je industrija koja „nosi” našu županiju u snažnoj tranziciji prema digitalnoj industriji, što znači da se dosta ulaže u inovacije i razvoj.
-Stvaraju se firme 21. stoljeća koje su bazirane na toj digitalnoj industriji i naša je ideja, i na tome ćemo intenzivno raditi, na povezivanju takvih firmi jer su kompatibilne jedna drugoj, sa zajedničkim ciljem da se digne produktivnost. U današnjem svijetu, današnjem kapitalizmu, to je preduvjet konkurentnosti – rekao je Gložinić. Dodao je da našim firmama ide na ruku i najavljena potpora kroz natječaje fondova, ne samo naših, već i europskih, s napomenom da će glavnina novaca biti upravo za poticaje u digitalizaciji društva i industrije.
-Mi ćemo naše firme o tome informirati i poticati ih da ulažu u taj razvoj – zaključio je predsjednik varaždinske Županijske komore.

Nedostatak radne snage prisutan i na našem području

Iako su, kao što je naglašeno, svi pokazatelji u varaždinskom gospodarstvu u rastu, osim nezaposlenosti koja pada, druga je strana medalje odlazak ljudi, a time i manjak radnika.

-Gotovo da nema branše koja ne osjeća manjak radnika, a upravo s tog aspekta su procesi automatizacije i robotizacije dobrodošli jer u dosta stvari oni neće ugrožavati radna mjesta, budući da fale ljudi. To je kompatibilan proces i mi se zalažemo da, kao što postoji projekt „Slavonija”, konačno definira i neki projekt „Sjever”, ne na način da tražimo novce poput Uljanika, nego da se tim novcima podrži upravo ta digitalna tranzicija u firmama – rekao je Gložinić.

Dodijeljene Plakete Zlatna kuna i priznanja uz godišnjice uspješnog poslovanja

Nakon osvrta na gospodarsku 2018. godinu, dodijeljena su Plakete Zlatna kuna za iznimna dostignuća i doprinos u razvitku gospodarstva Varaždinske županije za prošlu godinu. Kao najuspješnijem velikom trgovačkom društvu, plaketa je pripala varaždinskoj Vindiji, najuspješnije srednje trgovačko društvo je tvrtka Knauf Insulation iz Novog Marofa, a malo trgovačko društvo varaždinski Marker. Zlatnu kunu za životno djelo dobio je Ivan Kovačić, vlasnik Centra Kovačić iz Ludbrega.

Priznanja povodom obljetnica uspješnog poslovanja uručena su predstavnicima Metalske industrije iz Varaždina, ivanečkog Drvodjelca, ludbreškog Grafičara, Vindije iz Varaždina i Trgoprometa iz Novog Marofa, hotela Turist iz Varaždina te Veterinarske stanice Novi Marof. Priznanja tvrtkama uručili su varaždinski župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ivan Čehok, profesor Vlado Tropša, prorektor Sveučilišta Sjever, profesorica Nina Begičević Ređep, dekanica FOI Varaždin te Josip Zaher, potpredsjednik HGK.

a.kučić/sjever.hr

12.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.