Now Reading:
Izglasan najveći županijski proračun od 284,3 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

Izglasan najveći županijski proračun od 284,3 milijuna kuna

Varaždinska županija

Na dnevnom redu današnje sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije prihvaćen je preustroj upravnih tijela s obzirom da Varaždinska županija od 1. siječnja preuzima poslove Ureda Državne uprave.
Preuzima se 200-injak poslova pa se dodaje novi upravni odjel i razdvaja upravni odjel gospodarstva i financija zbog većeg obima posla. Varaždinska će županija tako imati Upravni odjel za poslove Skupštine i župana, Upravni odjel za gospodarstvo i europske poslove, Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Upravni odjel za proračun i javnu nabavu te Upravni odjel za opću upravu kao i Službu za unutarnju reviziju.
Preuzimanje poslova na razinu županije župan Radimir Čačić nazvao je dobrom i važnom reformom.
– Imali su 112 službenika. 49 ih neće prijeći k nama jer su dobili jasnu sliku zašto je bolje da ne dolaze. Prema našim analizama očekujemo još višak od 8-9 ljudi. To znači da će ih manje od pola prijeći. Kad bi država tako poslovala, ova zemlja ne bi imala problem – rekao je Čačić.
Druga je točka bio proračun za 2020. godinu koji će iznositi 284,3 milijuna, 32 milijuna više nego ove godine, i to je najveći županijski proračun dosad. Razlozi povećanja su preuzimanje poslova Državne uprave, za dogradnju Osnovne škole u Martijancu i respiratorni centar u Klenovniku te gospodarski rast odnosno povećanje poreznih prihoda na 86,6 milijuna kuna odnosno za 3,5 posto. U 2020. godini provodit će se europski projekti vrijedni oko 400 milijuna kuna.
– Ozbiljan je to pomak. Proračun je konzervativan i pokriven. Država nam je dužna 50 milijuna kuna za JPP. Od 20 milijuna kuna zatečenog minusa od države, ove godine spustili smo na 4 milijuna, a sljedeće izlazimo čak i ako nam država ne plati. Kreditna opterećenja su nam daleko ispod našeg potencijala. A trebat će nam za Bukotermal, za iskorištavanje geotermalne energije, jer ćemo ići na koncesije za postojeća polja i pokriti sva na tom području. Važno je to za energetsku budućnost županije – kazao je župan.
Proračun je prihvaćen s 28 glasova za i 9 protiv, HNS-a i dvojice nezavisnih vijećnika, bivših članova Živog zida.

n.kalajdžija / sjever.hr

10.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.