Now Reading:
Čakovec domaćin projektu – Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade
Full Article 2 minutes read

Čakovec domaćin projektu – Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade

Državni zavod za intelektualno vlasništvo  je tijekom 2017. godine osmislio projekt “Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade” namijenjen jačanju svijesti djece i mladih o intelektualnom vlasništvu koji se održava pod motom „Budi inovativan, Budi kreativan -Budi DIV!“. Svake godine, projekt seli u drugu sredinu, a ove je godine domaćin Grad Čakovec.

U ponedjeljak se u Centru za kulturu okupilo 1150 učenika, 400 iz čakovečkih srednjih škola i 750 učenika iz osnovnih škola kojima je Grad Čakovec osnivač, a svi su imali prilike slušati zanimljiva predavanja, sudjelovati na raspravama i radionicama. I sam cilj održavanja Dana intelektualnog vlasništva za djecu i mlade je da se djeca i mladi, kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu, educiraju o važnosti zaštite i poštivanja prava intelektualnog vlasništva, a kroz projekt se provodi i šira edukacije djece i mladih o tome kako koristiti intelektualno vlasništvo u razvoju inovacija i kreativnosti.

Projekt se provodi uz potporu Europskog ureda za intelektualno vlasništvo, a usmjeren je na djecu i mlade u dobi od 6 do 18 godine te su u okviru njega provode aktivnosti i edukativne radionice koncipirane prema specifičnim dobnim skupinama: djeca od 1.-4. razreda osnovnih škola, djeca od 5.-8. razreda osnovnih škola i mladi u svim razredima srednjih škola.

„Intelektualno vlasništvo koje utjelovljuje rezultate kreativnog i inovativnog rada pokretač je suvremenog društvenog i gospodarskog razvoja, ono je „nafta 21. stoljeća“. Njegov potencijal u Hrvatskoj nažalost još nije dovoljno iskorišten. Želimo probuditi tog uspavanog diva i potaknuti djecu i mlade na put bolje budućnosti.“, stoji u najavi programa koji je održan u Čakovcu, što je potvrdila i Tanja Milović, voditeljica Samostalne službe za izobrazbu, promicanje i razvoj primjene intelektualnog vlasništva iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Projekt je kao domaćin podržao i Grad Čakovec, a zamjenik gradonačelnika Mario Medved tom je prilikom izjavio kako ovakvi i slični projekti čiji su ciljevi kreativnost i obrazovanje vezani uz suvremeni društveni razvoj, nailaze na svesrdnu podršku, što je u konačnici dokazao i broj djece te njihovih učitelja i profesora, zainteresiranih za ove teme.

www.sjever.hr

10.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.