Now Reading:
Županijski sud u Zagrebu štrajk dijela zaposlenika u PZC-u, koji je pokrenuo Nezavisni cestarski sindikat Mijata Stanića, proglasio nezakonitim!!! Hoće li netko snositi odgovornost?
Full Article 3 minutes read

Županijski sud u Zagrebu štrajk dijela zaposlenika u PZC-u, koji je pokrenuo Nezavisni cestarski sindikat Mijata Stanića, proglasio nezakonitim!!! Hoće li netko snositi odgovornost?

zimska

Radnici varaždinskog PZC-a koji su članovi Nezavisnog cestarskog sindikata, a kojeg vodi Mijat Stanić, nezakonito su u štrajku. Odluka je to Županijskog suda u Zagrebu koji je u ponedjeljak nezakonitim proglasio štrajk koji je Nezavisni cestarski sindikat najavio 8. studenog i započeo 12. studenog u svim županijama na području djelovanja poslodavca PZC Varaždin, te je zabranjeno daljnje provođenje štrajka.

Sud u obrazloženju ovakve presude navodi da je NCS inzistirao da se pregovori vode isključivo oko njegovog prijedloga kolektivnog ugovora, iako taj prijedlog nije bio rezultat dogovora sva tri reprezentativna sindikata, dok o prijedlogu s kojim su se suglasila preostala dva sindikata, Sindikat prometa i veza Hrvatske i Nezavisni sindikat radnika PZC Varaždin, nije uopće želio pregovarati.

Ova dva sindikata imaju više od 50 posto radnika članova od ukupno sindikalno organiziranih radnika kod reprezentativnih sindikata (SPVH 29,68 % i NSRPZC 28,77 %) i s poslodavcem su kolektivni ugovor sklopila 31. listopada. Sud je mišljenja da time kolektivni spor više ne postoji pa nema niti zakonske osnove za štrajk te da je cilj kolektivnog pregovaranja ispunjen, bez obzira što Nezavisni cestarski sindikat tim kolektivnim ugovorom nije zadovoljan.

Sud također ističe da poslodavac nema obvezu sklopiti drugi kolektivni ugovor, pored već sklopljenog, sa sindikatom koji nema više od 50 posto radnika članova, a NCS ih ima 41,55 %.

U presudi se također navodi da izabrani članovi štrajkaškog odbora Damir Vrbančić i Mladen Ištvanović, koji su i članovi Radničkog vijeća, zbog toga nisu smjeli sudjelovati u organizaciji i provođenju štrajka te ta činjenica također rezultira nezakonitošću spornog štrajka.

Unatoč tome Stanić je najavio da će tijekom utorka članovi njegovog sindikata biti u štrajku iako je sud rekao suprotno. U večernjim satima, prema Stanićevim najavama, članovi sindikata bi na zajedničkom sastanku trebali odlučiti što i kako dalje.

Dodajmo da je već ranije sam štrajk komentirao Saša Varga, direktor PZC Varaždin, koji je već tada za određene zahtjeve Nezavisnog cestarskog sindikata izrazio sumnju da nisu u skladu sa zakonom, što je ova sudska odluka i potvrdila.

Varga je uoči samog početka štrajka kazao kako je PZC Varaždin s reprezentativnim sindikatima potpisao kolektivni ugovor koji je za radnika povoljniji od onoga što su tražili iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

– Veća je osnovica plaća, dobili su 15-ak dodataka na plaću koje Nezavisni cestarski sindikat nije ni tražio. To će dići plaće, za 2 do 4 posto i to firma može odraditi – kazao je Varga napomenuvši da su s 2018. na 2019. godinu neto plaće povećane 5 posto, da će sada manje plaće porasti za još 4 posto, a veće za 2 posto te da će se tako smanjivati i razlika među plaćama.
– Mirenje s Nezavisnim cestarskim sindikatom nije uspjelo jer oni inzistiraju na odredbama iz svojih zahtjeva koji su nama neprihvatljivi, a možda su i protuzakoniti – zaključio je tada Varga.

U konačnici sve je rezultiralo jučerašnjom odlukom suda koji je sindikalnu akciju Nezavisnog cestarskog sindikata proglasio nezakonitom.

s.kalajdžija / sjever.hr

03.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.