Now Reading:
TARTUF HRVATSKOG SJEVERA Varaždinski i međimurski šumovlasnici učili od istarskih tartufara
Full Article 2 minutes read

TARTUF HRVATSKOG SJEVERA Varaždinski i međimurski šumovlasnici učili od istarskih tartufara

tartufi

U sklopu projekata Istraživanja podzemnih gljiva (tartufa) koje na području Varaždinske i Međimurske županije provodi Hrvatski šumarski institut u suradnji sa Savezom udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije i Udrugom privatnih šumoposjednika Međimurja ‘Jegnjed’, organizirana je stručna ekskurzija na šire područje Buzeta i Motovuna u Istarskoj županiji. Tom prigodom posjetili su obiteljsko gospodarstvo „Karlić tartufi“ koje se desetljećima bavi lovom na tartufe, njihovim otkupom, preradom i prodajom.

Radmila Karlić održala je edukativno predavanje o bijelom i crnom tartufu, njihovim gastronomskim vrijednostima i velikoj ulozi koju tartufi imaju u turističkom, ali i gospodarskom razvoju i brendiranju Istre. Posebno zanimljiv bio je obilazak plantaže tartufa na kojoj je održana demonstracija „lova na tartufe“ uz pomoć za to posebno obučenih pasa.

tartufi

Stručni vodiči kroz svijet traženja tartufa u Motovunskoj šumi bili su Anton Brenko i Dino Buršić, predstavnici Centra za općekorisne funkcije šuma „Josip Ressel“ iz Pazina koji djeluje u sklopu Hrvatskog šumarskog instituta. Motovunska šuma danas zauzima oko tisuću hektara i pruža se dolinom rijeke Mirne, sve od Istarskih toplica do Livada te dolinom rječice Botonege, a predstavlja posljednju sačuvanu nizinsku poplavnu mediteransku autohtonu šumu hrasta lužnjaka, poljskog jasena i brijesta. Motovunska šuma posebna je i poznata jer je najveće nalazište bijelog tartufa (Tuber magnatum) na planetu, a on se smatra najkvalitetnijom vrstom tartufa na svijetu.

tartufi

„Projekt Istraživanja podzemnih gljiva na području sjeverne Hrvatske financiraju Varaždinska i Međimurska županije te Zagrebačka banka. Zanimljivo je da gljivari na tom području već nekoliko godina pronalaze tartufe, no za značajniji iskorak na tom polju potrebno je uložiti još mnogo truda i novca. To se prije svega odnosi na obučavanje pasa, usvajanje temeljnih znanja o tartufima te gdje ih i kako treba tražiti. Svi se slažu u tome da Varaždinska i Međimurska županija u tartufima imaju veliki potencijal koji može biti značajan doprinos kvalitetnijem iskoraku u turističkoj i gastronomskoj ponudi na seoskim gospodarstvima, restoranima i hotelima koji djeluju na području sjeverne Hrvatske“ – rekao je mr.sc. Miljenko Županić iz Centara za urbane i privatne šume Hrvatskog šumarskog instituta.

tartufi
tartufi
tartufi
tartufi

sjever.hr 02.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.