Now Reading:
Danas pada dogovor učitelja i Vlade – štrajk se uskoro prekida?
Full Article 2 minutes read

Danas pada dogovor učitelja i Vlade – štrajk se uskoro prekida?

Učitelji će i danas štrajkati, a kada će učenici ponovno sjesti u školske klupe, najvjerojatnije će se doznati nakon još jednog sastanka premijera Andreja Plenkovića s vođama obrazovnih sindikata koji će se održati u ponedjeljak u ranim poslijepodnevnim satima.

Konačno rješenje spora Vlade i školskih sindikata nije se pronašlo niti nakon nedjeljnog, trećeg maratonskog pregovora, koji je trajao više od šest sati. No, prema našim informacijama, iz pat pozicije u kojoj je Vlada nudila povećanje učiteljskih plaća isključivo kroz dodatke na plaće (od četiri do maksimalno pet posto u idućih 12 mjeseci) a učitelji uporno inzistirali na povećanju kroz 6,11 posto veće koeficijente, u nedjelju je učinjen veliki korak prema konačnom rješenju.

Dok su premijer Andrej Plenković, njegovi najbliži suradnici i ministri, koji su pregovarali sa sindikatima, nakon dugih i očito teških pregovora bili zaključani “do grla”, izvor Jutarnjeg lista iz HNS-a sinoć je poručio: ‘Sutra će se Vlada i učiteljski sindikati vjerojatno dogovoriti’.

Ponuda Vlade kombinacija je povećanja koeficijenata i povećanja plaća kroz dodatke. Konkretni postoci povećanja plaća večeras nisu dogovoreni. To bi trebalo biti u potpunosti dogovoreno na novom sastanku Vlade i sindikata – rekao je izvor upućen u pregovore.

U prilog tome da je Plenković napokon spreman (barem jednim dijelom) popustiti sindikatima i započeti ozbiljne razgovore i o povećanju koeficijenata govori i činjenica da je osim ministra financija Zdravka Marića i resorne ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, u nedjelju po prvi puta na pregovorima između Vlade i sindikata bio i ministar uprave Ivan Malenica. Više čitajte nahttps://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/jutarnji-doznaje-napravljen-je-veliki-korak-prema-rjesenju-u-ponedjeljak-bi-mogao-pasti-konacan-dogovor-znakovit-je-i-jedan-potez-plenkovica/9690991/h

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 02.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.