Now Reading:
Kakvo vrijeme donosi prvi prosinački tjedan?
Full Article 2 minutes read

Kakvo vrijeme donosi prvi prosinački tjedan?

varaždin

Prema prognozi DHMZ-a danas djelomice sunčano uz postupni porast naoblake sa zapada. Poslijepodne i osobito navečer na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici mjestimice kiša. U unutrašnjosti ujutro mraz, ponegdje i magla. Vjetar na kopnu slab i ponegdje umjeren jugoistočni. Na Jadranu će umjerena bura sredinom dana okrenuti na jugo te jačati. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između 5 i 9, na Jadranu od 13 do 16 °C.
Biometerološke prilike će u većem dijelu dana biti razmjerno povoljne, a na srednjem i južnom Jadranu povoljne. Ujutro će biti hladno, zbog čega je potreban oprez posebno kod kroničnih bolesnika. Iako se tijekom većeg dijela dana ne očekuju tegobe uzrokovane vremenom, kasno poslijepodne i u noći na ponedjeljak mogu ih početi osjećati meteoropati i kronični bolesnici.
U ponedjeljak pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. U unutrašnjosti će uz pad temperature kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, prvo u Međimurju i Hrvatskom zagorju, a od sredine dana i drugdje. Lokalno će biti obilne oborine u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te i na sjevernom Jadranu gdje su moguće nevere. Vjetar u unutrašnjosti umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni, u gorju prijepodne jugozapadni. Na Jadranu će jako jugo poslijepodne okretati na buru i u noći jačati. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5, na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviša dnevna od 4 do 9 na kopnu, a na obali i otocima između 14 i 18 °C.
Premještanje frontalnog sustava preko naših krajeva uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike. Kod meteoropata se može javiti glavobolja, razdražljivost, smanjena koncentracija i bolovi na mjestima ranijih ozljeda. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici mogu biti pojačane nepovoljnim vremenskim utjecajem. Savjetuju izbjegavanje suvišnih napora.
U utorak prestanak oborine, poslijepodne i slabljenje vjetra. Srijeda će većinom biti sunčana uz osjetno hladnije jutro, osobito u gorju.

n.kalajdžija / sjever.hr / DHMZ

01.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.