Now Reading:
Bez obzira na sve u Zagorju će uvijek biti odličnog meda
Full Article 4 minutes read

Bez obzira na sve u Zagorju će uvijek biti odličnog meda

med

U Pregradi su u subotu proglašeni najbolji od najboljih uzoraka meda na 18. ocjenjivanju i izložbi meda Krapinsko-zagorske županije. Gradonačelnik i saborski zastupnik Marko Vešligaj, zadovoljan što je ova manifestacija nakon šest godina ponovo u Pregradu , naglasio je da se time obilježava 20. obljetnice rada tamošnje udruge “Medeni.”Za med je rekao da je nešto izvrsno što Krapinsko-zagorska županija može ponuditi i da je sedamdesetak uzoraka na ovom ocjenjivanju potvrda toga. Kazao je i kako treba pomagati pčelare i medare što sam grad Pregrada kroz razne mjere i radi.

Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Zdravko Bedeniković čestitao je svima koji su dali svoje uzorke na ocjenjivanje. Za broj uzoraka kazao je da se radi o nešto manjem broju u odnosu na prošle godine zbog vremenskih neprilika, velike hladnoće kada je bagrem na proljeće cvao, količine meda su manje. Zahvalio se Županiji koja je zbog lošije godine i manjih količina meda pomogla pčelare s područja županije iznosom od otprilike 200 tisuća kuna. Istaknuo je i nekoliko mjera koje bi trebale pomoći pčelarima gdje je istaknuo izradu nacionalne staklenke koju mogu koristiti isključivo primarni proizvođači.

Spomenuo je i Ministarstvo poljoprivrede koje će uskoro u škole učenice i učenike darivati staklenkama meda sa popratnim letkom. Spomenuo je i projekt u kojem je Zagorski med dobio oznaku zaštite na nacionalnoj razini, a uskoro se očekuje i isto takva zaštita na europskoj razini. Osobno očekuje da će slijedeća godina biti puno bolja za pčelare nego ova koja je na izmaku. Zamjenik župana, Anđelko Ferek Jambrek, koji je i otvorio izložbu, podsjetio je na izvrsnu kvalitetu zagorskog bagremovog meda.

-Da ste dobri potvrđujete i na međunarodnim natjecanjima gdje su pčelari d područja KZŽ dobili lijep broj zlatnih medalja- kazao je zamjenik te potvrdio da će pčelari uvijek u županiji imati partnera.

Marko Derniković dobio je zlatnu medalju za lipov med dok je istu takvu medalju za med od lipice dobio Ivan Curiš. Za kestenov med zlatnu medalju dobio je Danijel Katalenić te Josip Vlahek. Najbolji cvjetni med ima Stjepan Duš. Najviše uzoraka na ocjenjivanju je bilo od bagremovog meda, njih 42, a zlatnu medalju dobili su Mario Kozina, Dragutin Krizmanić, Ivan Kožić, Ivica Kozina, Ivica Ivanjko, Ivanka Katalenić, Darko Milinković, Martina Herceg, Josip Krog, Ivan Drvar, Ivan Curiš, Radovan Herceg, Luka Curiš, Amalija Curiš, Stjepan Ožegović, Željko Zozoli i Martina Krog.

Na svečanost je uspio stići i ravno s aerodroma, nakon povratka iz Londona, župan Željko Kolar koji je uručio nagradu a psolutnom šampionu ovogodišnjeg ocjenjivanja Martina Krog. Brončanu medalju među šampionima dobio je Stjepan Ožegović dok je srebro završilo kod Željka Zozolia. Sve tri vrste šampionskog meda su od bagrema. Župan je na kraju čestitao pčelarkama i pčelarima na kvalitetnom medu unatoč nešto lošijoj godini.

-Svaki puta kada razgovaramo na ovakvim izložbama želimo pčelarima dobru godinu. No i u lošim godinama vi pokazujete svoje znanje da i tada možete proizvesti odličan med-rekao je Kolar. Podsjetio je da je rebalansom proračuna osigurano 50 tisuća kuna za dodatnu prehranu pčela.

-Vjerujem da ćemo dočekati godinu u kojoj možemo pokazati sve što možemo-kazao je Kolar te najavio da,što se tiče bagremovog meda, treba iskoristiti činjenicu njegove vrhunske kvalitete da se krene na nova tržišta i da podigne svoju cijenu.

s.kalajdžija/sjever.hr 01.12.2109.

Input your search keywords and press Enter.