Now Reading:
Socijaldemokratski Forum žena Varaždinske županije najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama
Full Article 2 minutes read

Socijaldemokratski Forum žena Varaždinske županije najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama

Dana 25. studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Primjerice, prema podacima UN-a, svakoga dana od sadašnjeg ili bivšeg partnera strada 137 žena.

Županijska organizacija SDP-a i Socijaldemokratski Forum žena Varaždinske županije osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama, kako psihičko tako i fizičko zlostavljanja bilo u obitelji, na poslu ili od strane šire društvene zajednice.

Predsjednice ŽO stranke i Foruma žena, Barbara Antolić Vupora i Alenka Car, ističu da SDP i Forum žena najoštrije osuđuju sve oblike nasilja, posebice rodno utemeljenog nasilja kao i žaljenje što ih se prečesto olako tolerira u hrvatskom društvu.

Svaki oblik nasilja nad ženama i nasilja u obitelji predstavlja brutalan oblik diskriminacije i kršenja ljudskih i temeljnih prava i kao takvo predstavlja teško kazneno djelo koje mora podlijegati kazni.

Forum žena zagovara uspostavu preventivnih programa i edukativnih kampanja s ciljem senzibiliziranja i postizanja društva nulte stope tolerancije na nasilje, podržava izmjene kaznenog zakonodavstva na način da se briše kvalifikacija „spolnog odnosa bez pristanka“, a kazna za kazneno djelo silovanja utvrđuje u visini od 3 do 10 godina zatvora, te poziva Vladu da osigura dodatna sredstva za provedbu Istanbulske konvencije kao i stalno i sustavno financiranje postojećih skloništa za žene žrtve nasilja i u njima osigura dovoljan broj smještajnih kapaciteta, posebno imajući u vidu smještajne kapacitete za žene žrtve seksualnog nasilja.

U sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Forum žena SDP-a Gradske organizacije Varaždin, s predsjednicom Jasminkom Žiher, u petak, 29. studenog 2019. godine, održat će izvještajno-tematsku skupštinu pod nazivom „Za žene sigurnost započinje kod kuće“. O toj će temi govoriti prim. mr. sc. Slavenka Majski Cesarec, dr. med., spec. medicine rada.

www.sjever.hr

25.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.