Now Reading:
SDP-ovci nezadovoljni cestogradnjom u Krapinsko-zagorskog županiji
Full Article 3 minutes read

SDP-ovci nezadovoljni cestogradnjom u Krapinsko-zagorskog županiji

SDP-ovi saborski zastupnici iz Krapinsko-zagorske županije, Siniša Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj, okupili su u utorak u Zaboku novinare kako bi progovorili o cestogradnji na području te županije. Normalno, kako je i bilo za očekivati, izrazili su niz kritika jer smatraju da dinamika nije zadovoljavajuća.

Dončić je naglasio kako je postojao zagorski plan cestogradnje prije par godina koji je bio usklađen sa planovim HC-a, no u zadnjih godinu i pol do dvije neki su planovi revidirali, a dosta je projekata usporeno. Sukladno tome Dončić i Vešligaj pripremili su i poslali 15-ak zastupničkih pitanja vezanih za Krapinsko-zagorsku županiju, a neka se tiču i cestogradnje.

Dončić je istaknuo nekoliko ključnih infrastrukturnih projekata koji nisu započeli ili su usporeni. Izdvojio je najavu iz medija, a to je nastavak gradnje autoceste. Točnije, kazao je da se radi o izgradnji vijadukta i tunela. Sukladno koncesijskom ugovoru apel je da se ne zaborave staviti bukobrani. Podsjetio je da je autocesta Zagreb-Macelj rađena prema starim pravilima kada nije trebalo raditi bukobrane, a sada kada se kreće u izgradnju tog vijadukta i tunela, da se ne zaboravi staviti obvezna izgradnja zvučnog zida.

Kao sljedeći veliki problem istaknuo je nastavak izgradnje brze ceste D 14 koja je došla do Zlatar Bistrice, ali nema planova za dva kraka, jedan prema Mariji Bistrici, a drugi prema Konjščini, Hraščini i dalje prema Brezničkom Humu. Drži da bi to spajalo dvije autoceste i da zato ima svoju opravdanost.

Kazao je i da ne vidi neke velike radove na cesti D 29 za koje je očekivao da će biti intenzivniji. Zaključio je da očekuje, pošto je puštena cesta od Bedekovčine preko Poznanovca do Zlatara Bistrice, da stara cesta bude kompletno obnovljena prije nego ju preuzme ŽUC. To je primjer prakse kakav je bio i prije i to on osobno očekuje i sada. Kazao ja da će to biti njihov fokus djelovanja kao saborskih zastupnika odnosno da će raditi pritisak. Kazao je i da žele da se krene u izgradnju ceste od Mokrica preko Oroslavja do Donje i Gornje Stubice.

Vešligaj je također izrazio nezadovoljstvo dinamikom radova u cestovnoj infrastrukturi. Prije svega nije zadovoljan obustavom radova na dionici D 206 koja povezuje Pregradu i Hum na Sutli. Kazao je kako je s obnovom započeto prije nekoliko godina, za vrijeme kada je ministar bio Siniša Hajdaš Dončić, i da su sada ostale još dvije faze gdje se radi o dvije dionice u duljini po 3 km. Drži da njihova obnova treba krenuti već iduće godine. Spomenuo je i da dionica državne ceste D 205 prema Krapinskim Toplicama zahtjeva rekonstrukciju.

Apelirao je na HC i Vladu da uvrste rekonstrukciju te dionice koja prolazi kroz mjesto Benkovac za iduću godinu.

sjever.hr 26.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.