Now Reading:
VELIKA VARAŽDINSKA TUGA U AMIENSU: I drugi puta bez titule, u Tirani slave…..
Full Article 2 minutes read

VELIKA VARAŽDINSKA TUGA U AMIENSU: I drugi puta bez titule, u Tirani slave…..

mladi

U Francuskom gradu Amiensu kasno sinoć održana je svečanost proglašenja nove Europske prijestolnice mladih za 2022. godinu. Prvi i jedini hrvatski kandidat bio je Varaždin, a u finalu se našao i ruski Kazan, rumunjska Baia Mare, poljski Poznan i albanska Tirana. Nažalost, Varaždin nije uspio doći do titule već je to pošlo za rukom mladima iz Tirane. Potvrdila je to zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

-Dali smo sve od sebe, ali žiri je prepoznao da je upravo Tirana ona koja treba prijestolnicu mladih. Mi smo ponosni što smo drugi puta u finalu – izjavila je Malenica.

Na neformalnom druženju uoči same svečanosti svoj je program mladima iz cijele Europe predstavila Udruga mladih Varaždinski underground klub predvođena zamjenicom gradonačelnika i privremenom pročelnicom Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirnom Kezele.

Program kandidature, pripreman više od godinu dana, prošlog su tjedna međunarodnom žiriju u Bruxellesu predstavili varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i koordinator kandidature Nino Preložnjak. Kandidatura je ocijenjena ambicioznom, ali i impresivnom, ističu iz Grada.

Kandidaturom se, koju podržava i Vlada Republike Hrvatske, predlaže program pod sloganom „Unlocking Spaces“, odnosno otključavanje osobnih, fizičkih, međunarodnih i digitalnih prostora za mlade. Krajnji cilj je Varaždin kao vibrantno i privlačno mjesto za život mladih ljudi – navode nositelji kandidature.

Titulu Europske prijestolnice mladih od 2009. godine dodjeljuje Europski forum mladih kako bi osnažio mlade, poticao njihove motivacije za političku i građansku participaciju, kao i jačanje europskog identiteta i kreativnosti.

s.kalajdžija/sjever.hr 22.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.