Now Reading:
Večeras saznajemo osvaja li Varaždin titulu Europske prijestolnice mladih za 2022. godinu!
Full Article 3 minutes read

Večeras saznajemo osvaja li Varaždin titulu Europske prijestolnice mladih za 2022. godinu!

mladi

Trinaestero mladih koji su više od godinu dana radili na kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih za 2022. godinu, uz pratnju zamjenice gradonačelnika Grada Varaždina Sandre Malenice i privremene pročelnice Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirnu Kezele, doputovali su u srijedu navečer u Amiens. U tom francuskom gradu koji će titulu Europske prijestolnice mladih nositi 2020. godine, večeras će biti održana svečanost proglašenja nove Europske prijestolnice mladih. Svečanosti bi, između ostalih, trebao prisustvovati i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Varaždinska ekipa najprije će predstaviti svoj program i grad mladima iz cijele Europe na neformalnom druženju, a svečanost u Aminesu počet će u 19 sati i 30 minuta.

Podsjećamo, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i koordinator kandidature Nino Preložnjak prošli su petak predstavili program kandidature međunarodnom žiriju u Bruxellesu, koji je ocijenio varaždinsku kandidaturu ambicioznom, ali i impresivnom.

Nositeljica kandidature Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. je Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), prema suradničkome modelu zajedno s Gradom Varaždinom. Kandidaturom se, koju podržava i Vlada Republike Hrvatske, predlaže program pod sloganom „Unlocking Spaces“, odnosno otključavanje osobnih, fizičkih, međunarodnih i digitalnih prostora za mlade. Krajnji cilj je Varaždin kao vibrantno i privlačno mjesto za život mladih ljudi.

Osim Varaždina koji je prvi i jedini hrvatski grad koji se natječe za tu prestižnu titulu, u finalu su i ruski Kazan, rumunjska Baia Mare, poljski Poznan i albanska Tirana. Titulu dodjeljuje Europski forum mladih i to od 2009. godine s ciljem osnaživanja mladih, poticanja njihove motivacije za političku i građansku participaciju, kao i jačanje europskog identiteta i kreativnosti. Nositelji titule dobivaju priliku da svojim programom obogate kulturni, društveni, politički i ekonomski razvoj grada, ali i ojačaju dugoročnu međunarodne vidljivost grada.

www.sjever.hr 21.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.