Now Reading:
Savjet Vlade za Hrvate izvan RH u varaždinskoj Gradskoj vijećnici
Full Article 2 minutes read

Savjet Vlade za Hrvate izvan RH u varaždinskoj Gradskoj vijećnici

Hrvati

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u petak je priređeno primanje za članove Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, koji u Varaždinu sutra i u nedjelju održava svoju sjednicu.
Nakon što je ispred Vijećnice Varaždinska građanska garda u njihovu čast izvršila smjenu straže, u salonu su članove uglednog savjetodavnog tijela Vlade RH primili gradonačelnik Ivan Čehok, zamjenik Zlatan Avar i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan.
– Počašćeni smo da je Savjet, naši iseljenici, odlučio odabrati Varaždin za svoju sjednicu. Jako puno iseljenika, naših istaknutih gospodarstvenika, su podrijetlom Varaždinci ili ih zanima ulaganje, suradnja s Varaždinom, poglavito u ICT području. Želimo kontakte i preko ovog Savjeta ojačati kako bismo stvorili most za naše poduzetnike i za naše mlade ljude da mogu surađivati – kazao je Čehok.

Predsjednik Savjeta Ivan Grbešić rekao je da su nedavno dobili dobru vijest.
– U Saboru je prihvaćena izmjena zakona za stjecanje hrvatskog državljanstva. To je izvrstan prvi korak koji čekamo već dugo godina. Nadamo se nastavku niza rezultata, a najvažnije pitanje u ovom trenutku je glasovanje, dopisno i elektronsko. Razgovarat ćemo o bitnim temama za nas vani – očuvanju hrvatskog jezika i kulture, stanju u BiH te HRT-u za informiranje Hrvata u Hrvatskoj što to rade Hrvati izvan Hrvatske – najavio je Grbešić, dok je državni tajnik Zvonko Milas iz Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan RH naglasio da je puno Hrvata izvan domovine.
– Ima nas po cijelom svijetu. Najviše u Sjevernoj Americi, ali i u Europi, hrvatski narod u BiH, hrvatska nacionalna manjina u 12 europskih zemalja, iseljeništvo i iseljeništvo u prekomorskim zemljama. Nekad je to bila naša slabost, odlazak naših ljudi iz potrebe, ne iz znatiželje. Danas to možemo pretvoriti u našu prednost obzirom da druga i treća generacija potomaka naših iseljenika žive po cijelom svijetu, uspješni su ljudi. Zajedništvo koje se pokazalo u oslobađanju i stvaranju slobodne Hrvatske možemo pretvorit u dobro što će koristiti svim Hrvatima gdjegod žive – poručio je Milas.
Sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH počet će sutra u 9 sati u hotelu Turist, a na njezinom početku očekuje se i premijer Andrej Plenković.

n.kalajdžija / sjever.hr

08.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.