Now Reading:
U Varaždinskim Toplicama završena energetska obnova sportske dvorane škole
Full Article 3 minutes read

U Varaždinskim Toplicama završena energetska obnova sportske dvorane škole

OŠ Varaždinske Toplice

U Varaždinskim Toplicama u utorak je održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade sportske dvorane Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića.
Ukupna vrijednost projekta je 2.856.965,15 kuna, od čega je 1.413.957,57 kuna ili 49 posto iz EU fondova, a Varaždinska županija osigurava 1.443.007,58 kuna ili 51 posto, od čega 647.422,82 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.
Projekt energetske obnove financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Projektom se doprinijelo smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje od najmanje 65,5 % godišnje u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove.
Ravnateljica škole Goranka Štefanić kazala je da je projekt izvodio Ekološki centar Vukovar.
– Radovi su obavljeni na vrijeme i ovdje se već odvija nastava. Vrlo smo zadovoljni jer ušteda je 65 posto na grijanju, odnosno 41 tisuću kuna, a kad je riječ o električnoj energiji, godišnja ušteda iznosi oko 16 tisuća kuna. Znači da će naše godišnje uštede biti oko 60 tisuća kuna i vrijedilo je energetski obnoviti ovu sportsku dvoranu. Na taj su način poboljšani uvjeti za tjelesnu nastavu, ali i za vanjske suradnike. Naša školska-sportska dvorana je u upotrebi od 7 ujutro do gotovo 23 sata – rekla je Štefanić.
Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak podsjetio je da je ovo nastavak ciklusa energetske obnove zgrada u sektoru odgoja i obrazovanja.
– Ovom izmjenom stolarije, vanjske ovojnice, stakla, krova, rasvjete, ostvaruju se velike uštede u energentima i to je i smisao energetskih obnova svih zgrada u javnom sustavu. Mi smo zadovoljni što danas svjedočimo činjenici da će na godišnjoj razini 60 tisuća kuna biti ušteđeno, što će se kasnije naravno opet staviti u smislu nove opreme, novih materijale, obogaćivanja svega onoga što školi treba i to je ono što radimo u ovom trenutku. Ove godine smo započeli s tri područne škole, imali smo Lovrečan, Nedeljanec, Cvetlin, sad smo u Varaždinskim Toplicama. Gotovi su još i ostali projekti, idemo u Novi Marof, Donju Voću, Martijanec, Radovan i početak iduće godine će biti dva najveća, SŠ Ivanec i Druga gimnazija, svaka vrijedna po 10 milijuna kuna. Kad sve završimo, iduće godine ide osam preostalih područnih škola i SŠ Arboretum Opeka. To će biti 70 milijuna kuna investicija koje će generirati oko milijun kuna ušteda na godišnjoj razini. Dakle, ulažemo da bismo štedjeli i da bismo kasnije od toga profitirali – izjavio je Paljak dodavši da cijelu priču vodi župan sa svojim suradnicima, s Javnom ustanovom za razvoj Varaždinske županije i Azrom, a krajnji korisnik je škola na čelu s ravnateljicom i njezinim stručnim timom.
– Potpuna sinkronizacija, jer samo tako možete dobiti europski novac i samo na taj način možete ostvarivati ovakve projekte kao što je ovaj u Varaždinskim Toplicama – zaključio je zamjenik župana.

n.kalajdžija / sjever.hr

05.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.