Now Reading:
HZZO staje na kraj dugim listama čekanja – nema više višestrukih prijava!
Full Article 2 minutes read

HZZO staje na kraj dugim listama čekanja – nema više višestrukih prijava!

Iako liječnici sve više i dulje rade, pacijenti sve dulje čekaju na preglede. U Hrvatskoj je i to moguće! Prema podacima koje su bolnice dostavile HZZO-u liste čekanja u tri godine povećale su se za 66 dana.
U te iste tri godine, u zdravstvenom sustavu je prema procjenama čak 15 posto više prekovremenih sati. Da se bar jednom od ova dva problema stane na kraj, uvodi se jedinstveni kalendar naručivanja – već idući mjesec, doznaje RTL.

Da se danas naručujete na MR mozga, a niste hitan slučaj, na red biste u KB-u Sveti Duh stigli za godinu i mjesec dana. 
-To je treća kategorija, gdje su obično glavobolje, boli ga noga. I to su pacijenti koji sami sebi indiciraju što će si pregledati, onda kod svog obiteljskog doktora dobiju uputnicu za magnetnu rezonanciju – rekao je Zvonimir Sučić, pročelnik Zavoda za radiologiju KB-a Sveti Duh.

Pacijenti se naručuju u više bolnica i ne odjavljuju preglede. Prema podacima koje bolnice šalju HZZO-u, uspoređujući 1. listopada 2016. i ove godine, broj narudžbi porastao je za 1100, pacijenata je 969 više i u prosjeku se čeka 44 dana, odnosno  mjesec i pol.
Kako doznaje RTL, do kraja godine liste čekanja bi se trebale smanjiti jer se uvodi  jedinstveni kalendar naručivanja.
“Da se izbjegne višestruko naručivanje, da se nekome drugome oduzme mjesto, prema OIB-u i adresi će se poništavati višestruke prijave, napravit ćemo i naš kalendar naručivanja gdje ćemo ono što smo dogovorili sa ustanovama moći i iskontrolirati”, rekao je Lucijan Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/rtl

24.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.