Now Reading:
Diljem Hrvatske najavljeni prosvjedi „Pravda za djevojčice” – sutra prosvjed i u Varaždinu
Full Article 2 minutes read

Diljem Hrvatske najavljeni prosvjedi „Pravda za djevojčice” – sutra prosvjed i u Varaždinu

nasilje prosvjed

Hrvatsku je ovih dana potresla vijest o grupnom silovanju tada 15-godišnjakinje koje se odvijalo u okolici Zadra od kolovoza prošle do srpnja ove godine. Petoricu osumnjičenih za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje tamošnji je sud nakon ispitivanja pustio da se brane sa slobode.

Taj je potez Županijskog suda izazvao burne reakcije diljem zemlje. Zgroženi odlukom pravosudnog sustava, građani organiziraju prosvjede pod nazivom „Pravda za djevojčice”. Prosvjedi su zakazani za sutra, 19. listopada, a prema dosadašnjim informacijama, odvijat će se u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Puli, Labinu i Varaždinu.

Inicijatori prosvjeda poručuju da puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve te kako je nekažnjavanje zločina također zločin.

Varaždinska inicijativa „Izražena” objavila je da od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja kroz konkretne zahtjeve:

  1. Traži se od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.
  2. Traži se od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.
  3. Traži se od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.
  4. Traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

sjever.hr

18.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.