Now Reading:
Varkom – cijena vodnih usluga neće se mijenjati, a građanima nude i novu besplatnu uslugu
Full Article 4 minutes read

Varkom – cijena vodnih usluga neće se mijenjati, a građanima nude i novu besplatnu uslugu

čehok kompost

Jučer,16. listopada, je u prostorijama Varkoma održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljeno poslovanje tvrtke unazad deset mjeseci, kao i nova besplatna usluga za građane.

Direktor Varkoma Željko Bunić kazao je kako je riješen problem povezanog poduzeća Aquatehnika, koje je „gutalo” više od 10 milijuna kuna godišnje. Potpisani su Ugovori Aglomeracije Varaždin i Varaždinske Toplice ukupne vrijednosti preko 900 milijuna kuna. Osim toga, postavljeno je 10 javnih slavina, a sudjelovalo se i u obnovi kupališta Drava, kao i obnovi šetnice u Dravskoj šumi. U sustav rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže grada Varaždina u razdoblju od 2018. do 2019. godine Varkom je uložio 15 milijuna kuna, što je tri puta više nego u periodu od 2012. do 2017. Također, u tijeku je provođenje projekata odvodnje poslovne zone Brezje, izgradnje zgrade kompostane, a započeo je i projekt izgradnje proširenja zgrade u Jurkovićevoj.

Preuzeto je i društvo Odvodnja d.o.o. Ludbreg, kao i kanalizacijske mreže Novog Marofa, Varaždinskih Toplica, a uskoro i Kneginca.

– Operativno je poslovanje stabilizirano te je osigurano da se i dalje investira u poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje bez da se pri tome povećava cijena vodnih usluga. I tako će biti i nadalje. Cijena vodnih usluga se neće mijenjati. – naglasio je Bunić, koji je ovom prilikom predstavio novu besplatnu uslugu za građane.

– Zahvaljujući dugotrajnom i strpljivom radu inženjera Cesarca, Mukića, Sivrića te njihovih suradnika, danas s ponosom možemo reći da smo, vlastitim snagama, uspješno riješili problem otpadnog mulja koji je s jedne strane ekonomski i tehnološki problem, a s druge ekološki problem. Dakle, ne samo da smo taj problem riješili na način da otpadni mulj ne zagađuje okoliš i da ga ne trebamo zbrinjavati kod drugih, mi smo otpadni mulj pretvorili u kompost.

Taj će se dobiveni kompost nuditi besplatno korisnicima usluga Varkoma, a zainteresirani će ga dobiti pakiranog na prikladan način u vreće od 30 litara. Potrebno je javiti se na info pult tvrtke, gdje će se nakon provjere podmirenih računa izdati kupon za preuzimanje na Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kod Aquacityja u Varaždinu. S jednim se kuponom može preuzeti do četiri vreće komposta. Ne koriti se na zemljištu koje je namijenjeno za uzgoj hrane.

Kompost je namijenjen za uzgoj i prihranu travnjaka, cvijeća, ukrasnog grmlja i bilja te za revitalizaciju tla na šumskim i parkovnim površinama.
Uspješno poslovanje Varkoma pohvalio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

– Varkom je tvrtka koja je, bilo da su EU projekti, bilo sustav vodovoda, bilo odvodnje, bilo uređaj za pročišćavanje, apsolutno u samom vrhu Hrvatske. To je trebalo postići i rezultat je dobrog rada direktora i svih zaposlenika, osobito koji rade na razvoju i novim proizvodima, što je primjer kompost. Aglomeracije je Varkomov projekt, a ne državni kao što govori župan. Uz suradnju s Gradom i ostalim općinama. Aglomeraciju ne radino zbog isticanja brojki, milijuna nego da bismo građanima omogućili čistu i pitku vodu i sustav odvodnje kakav zaslužuju. Smisao je da im besplatno dovedemo priključak do kuće. Varkom je treća tvrtka u Hrvatskoj po iskoristivosti fondova, dalek ispred državnih – rekao je Čehok te za besplatni kompost dodao da je najveći benefit za građane da ga koriste, a Varkom to radi bez povećanja cijena.

www.sjever.hr/aktualno.hr 17.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.