Now Reading:
“Hod za ružičasti život” održan u Krapini uz veliki broj građana i srednjoškolaca
Full Article 4 minutes read

“Hod za ružičasti život” održan u Krapini uz veliki broj građana i srednjoškolaca

hod za zivot kzz

“Hod za ružičasti život”, jedna je od aktivnosti u sklopu Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke čiji je cilj ukazivanje na važnost preventivnih pregleda žena kako bi se eventualna bolest otkrila u ranom stadiju, a koja je u četvrtak održana u Krapini u organizaciji udruge “Europa Donna” Krapina.

Petra Makar predsjednica udruge u Krapinsko-zagorskoj županiji kazala je o samoj akciji da je organizirana šetnja ulicama Krapine i da upravo tom šetnjom željela se dati podrška ženama oboljelima od raka dojke ali i senzibilizirati javnost. Govoreći o podacima za 2018. naglasila je brojku od 2.735 oboljelo od raka dojke što čini 25 posto svih tumora kod žena u RH-a. Istaknula je da je samo preventivni pregled važan kod ranog otkrivanja raka dojke.

Što se tiče Krapinsko-zagorske županije bilježi se trend smanjenja smrtnosti jer se bolest sve više otkriva u ranoj fazi. Prema riječima Marine Stanković Gjuretek, koordinatorice naiconale akcije za Krapinsko-zagorsku županiju, svake godine oboli izmežu 50 i 70 žena,no, smrtnost je sve manja.

Govoreći o prevenciji zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek kazala je kako su brojna događanja u mjesecu listopadu upravo posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Iznijela je i podatak da je prošle godine od te bolesti u županiji preminulo 17 žena.

-Važno je stalno i iznova poticati žene na preglede. Tako i ovaj mjesec i sve akcije koje provodimo idu u tom smislu – kazala je Petek i dodala da ima dovoljno ustanova u županiji gdje se mogu obaviti preventivni pregledi. Pohvalila je žene da su u tom pogledu puno discipliniranije od muškaraca što se tiče preventivnih pregleda.

-Mi žene, zajedno sa muškarcima, smo solidarizirane u ovom mjesecu i stalno pozivamo žene da se odazovu na preventivne preglede – zaključila je Petek.

Zamjenik gradonačelnika grada Krapine Branko Varjačić je sa zadovoljstvom istaknuo da se zaista veliki broj ljudi odazvao na akciju odnosno šetnju Krapinom s ciljem da se i žene, ali i cjelolokupna javnost, još više senzibilizira za preventivne preglede koji su najbolji način za borbu s ovom bolešću.

Saborska zastupnica Marija Puh kazala je kako bi trebalo sve više podsjećati na bolest koja je oko nas te poslala poruku za sve mlade koji su se pridružili Hodu za život da kada dođu doma svojim majkama i bakama da ih podsjete kako bi trebale više brinuti o svom zdravlju.

Inače, osim osoba iz javnog života te brojnih građana “hodu” se pridružio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i učenici krapinske Srednje škole, a šetnja je krenula od Pučkog otvorenog učilišta Krapina, ulicama Krapine do Hušnjakova gdje su pušteni baloni u znak borbe protiv ove opake bolesti.

m.sopek/sjever.hr 17.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.