Now Reading:
Gradonačelnik Ludbrega Bilić: Naši građani koriste blagodati europskih sufinanciranja različitih projekata
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnik Ludbrega Bilić: Naši građani koriste blagodati europskih sufinanciranja različitih projekata

Ludbreg

Ludbreg je i ove godine proglašen šampionom u povlačenju sredstava iz EU fondova u kategoriji malih gradova, a tim je povodom u uredu gradonačelnika Dubravka Bilića u ponedjeljak održana konferencija za novinare.
Podsjetimo, i ove su godine Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos organizirali izbor najboljih gradova po kvaliteti života te gospodarstvu, a dodijeljene su i titule ECO City i Smart City. Nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) te Ludbreg u konkurenciji malih gradova.
Izrazivši zadovoljstvo što je Ludbreg ponovo šampion među malim gradovima, gradonačelnik Bilić podsjetio je da je ujedno i najbolji grad po povlačenju novaca iz EU fondova po glavi stanovnika. Naime, kada se gleda prosjek ostvarenih sredstava per capita, povlačili su prosječno 554 kune po stanovniku godišnje.
– To je možda najmjerljivi, odnosno najsumjerljiviji kriterij, s obzirom da veliki gradovi rade i velike projekte od nekoliko stotina milijuna kuna, stoga je ovako najpoštenije nagraditi sve one koji svojim radom nastoje mijenjati gradove u kojima žive – kazao je Bilić i dodao:
– Mi smo se za ovu priču opredijelili od samog početka, od 2013. godine, a dotad Grad Ludbreg nije povukao ni kune iz EU fondova, ni pretpristupnih fondova. Ova naša odluka pokazala se uspješnom, isplativom, ne samo za Grad Ludbreg kao jedinicu lokalne samouprave, nego i za naše građane koji na ovaj način koriste blagodati europskih sufinanciranja različitih projekata.
Bilićeva zamjenica Renata Potočnik podsjetila je da su se osim Grada Ludbrega u EU projekte uključile i udruge i poslodavci:
– Mi smo uvijek bili potpora našim gospodarstvenicima, tu je stvarno dobra simbioza između nas i gospodarstvenika. Oni su prepoznali potencijale mogućnosti povlačenja novaca iz EU fondova pa su se tako neke firme, primjerice Bomark, Ducati Komponenti pa i Lukaps vrlo uspješno uključile u povlačenje novca iz EU fondova i to se vidi. Kad prođete pored tih firmi vidjet ćete nove pogone, tu su i nova postrojenja, zaposlilo se dosta novih ljudi. Ponosni smo na to na koji su se način prilagodili trenutku i iskoristili te novce koji nam svim skupa, i gradu i njima, donose nova radna mjesta.
Pred Gradom Ludbregom ove su godine dva strateška projekta – aglomeracija i širokopojasni internet, najavio je gradonačelnik Bilić.
– Intenzivno radimo na aglomeraciji koja je vrijedna gotovo 400 milijuna kuna i bit će veliki zalogaj za Grad Ludbreg i naš proračun. Nadamo se da država neće svakih nekoliko mjeseci mijenjati porezna pravila i na taj način nas onemogućiti da isfinanciramo ovaj projekt. Ovih dana očekujemo rezultate za širokopojasni internet i očekujemo vidjeti tko bi od javnih ponuditelja mogao provesti ovaj za nas jako, jako važan projekt koji bi Ludbreg uveo u novo digitalno društvo bez kojeg suvremeno poslovanje neće biti zamislivo na način na koji možda sad neki doživljavaju svijet biznisa – zaključio je ludbreški gradonačelnik.

a.kučić / sjever.hr

14.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.