Now Reading:
Robert Šplajt: „Niste same. Svaka akcija kojom podižemo svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje itekako je važna.“
Full Article 2 minutes read

Robert Šplajt: „Niste same. Svaka akcija kojom podižemo svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje itekako je važna.“

U cijelosti prenosimo priopćenje iz Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Krapinsko – zagorske županije:

„Članovi Županijske organizacije HNS-a motivirajućim porukama ženama, uključili su se u obilježavanje Ružičastog listopada, odnosno mjeseca borbe protiv raka dojke, nastojeći na taj način pridonijeti podizanju svijesti o važnosti samopregleda, prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

U Hrvatskoj svake godine od karcinoma dojke oboli oko 2500 žena, a njih oko 1000 izgubi bitku s ovom bolesti. Nažalost ovi podaci pozicioniraju nas u sam vrh europskih zemalja po učestalosti ali i smrtnosti od karcinoma dojke.
-Nezavidnu statistiku prati i stanje u Krapinsko zagorskoj županiji gdje je rak dojke vodeći uzrok smrti žena u dobi od 35. do 64. godine stoga je svaka akcija kojom podižemo svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje itekako važna – rekao je predsjednik Županijske organizacije HNS-a Robert Šplajt.
-Žene su uvijek tu, brinu o svemu, poslu, obitelji, našem zdravlju, zdravlju naše djece, a najmanje brinu o sebi. I upravo zbog toga smo odlučili poslati poruke svim ženama da nisu same i da se ne stavljaju na zadnje mjesto. Da učine ono najmanje što mogu za sebe i svoje zdravlje a to su redoviti samopregledi i preventivni pregledi kod liječnika – naglasio je Šplajt.
-Prevencija, samopregledi i pregledi kod liječnika izrazito su važni jer više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju, stoga je važno osvijestiti žene i o uključivanju u Nacionalne programe ranog otkrivanja raka dojke, odnosno odazivanju na mamografske preglede. Rak nažalost ne bira niti dobnu granicu ni društveni status i moguće ga je izliječiti ako se na vrijeme otkrije – zaključio je Šplajt.”

www.sjever.hr

14.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.