Now Reading:
U sklopu akcije “Posadi i ti jedno stablo” u Čakovcu će se posaditi preko 500 mladica drveća
Full Article 4 minutes read

U sklopu akcije “Posadi i ti jedno stablo” u Čakovcu će se posaditi preko 500 mladica drveća

sadnja drveća

Od 24. do 27. listopada, na čakovečkom području organizirat će se akcija pod nazivom „Posadi i ti jedno stablo“. Akciju organizira Grad Čakovec, planira se posaditi preko 500 mladica drveća, a cilj je zazeleniti grad te stanovnike uključiti u uljepšavanje grada.

„Grad Čakovec svake godine posadi više novih stabala, nego ih ukloni zbog raznih razloga, a ove ćemo godine s brojem novoposađenih sadnica drveća višestruko premašiti broj onih uklonjenih. Planiramo u četiri dana koliko traje akcija posaditi preko 5 stotina autohtonih vrsta stabala primjerenih za urbane prostore i to na cijelom području Grada Čakovca.“, rekao je, među ostalim, na konferenciji za novinare održanoj u utorak u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Osim nadomještanja stabala koja su morala biti uklonjena zbog bolesti, starosti i oštećenosti ili pak su se uslijed nevremena sama srušila, posadit će se i potpuno novi drvoredi te upotpuniti parkovne površine. Lokacije su odabrane, rekao je gradonačelnik, ovih dana obići će ih stručne službe Grada i GKP „ČAKOM“-a, te označiti mjesta predviđena za sadnju.

Zamišljeno je da se u akciju u četvrtak i petak uključe učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i polaznici dječjih vrtića, a u subotu i nedjelju pojedinci i članovi udruga. Grad će osigurati sadnice, pripremiti mjesta za sadnju te dostaviti sadnice neposredno do lokacije sadnje. „Javilo nam se mnogo zainteresiranih građana i udruga, ali i tvrtki koje žele donacijama potpomoći ovu akciju. Naravno, pozivamo i sve druge da se uključe, kako bi svi zajedno naš grad učinili ljepšim“, rekao je Kovač.

„Djelatnici ČAKOMA osigurat će su potrebnu logistiku kako bi se akcija uspješno provela. Osim što će iskopati rupe i pripremiti mjesta za sadnju, ČAKOM-ovci će se brinuti o zasađenom drveću, kako se ono ne bi uvenulo.“, naglasio je direktor GKP ČAKOM Ivica Perhoč. U uklanjanje stabala koje je u posljednje dvije godine bilo veće nego ranije, trebalo se ići, no vodilo se računa da se svako uklonjeno stablo nadomjesti novim. Ova akcija sigurno će povećati broj stabala u samom gradu te ga učiti ljepšim, rekao je Perhoč te apelirao na sve građane da ne oštećuju mlade sadnice. ČAKOM će ovih dana krenuti s redovnom jesenskom sadnjom, a planira se i veća sadnja na Gradskom groblju u Čakovcu, gdje će se ranijih godina zbog bolesti uklonjene tuje zamijeniti otpornijim i autohtonim vrstama stabala. Tamo se planira se posaditi preko tisuću mladica.

Od ove subote građani i udruge koje žele sudjelovati u akciji moći će se prijaviti preko posebne poveznice na mrežnim stranicama Grada Čakovca (www.cakovec.hr), ali i preko društvenih mreža. Sljedeći tjedan objavit će se točne lokacije na kojima će se saditi stabla.

Grad Čakovec dao je i podršku inicijativi Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj po nazivom „Zasadi drvo, ne budi panj“. Obje akcije bit će koordinirane, s ciljem kako bi se na području Čakovca, neovisno je li riječ o javnim ili privatnim površinama zasadilo što više novih stabala te se aktivno uključilo što više ljudi.

www.sjever.hr 11.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.