Now Reading:
Napokon kreće izgradnja željezničko – cestovnog prijelaza preko pruge i prilaza naselju Dolac kod nalazišta Hušnjakovo
Full Article 4 minutes read

Napokon kreće izgradnja željezničko – cestovnog prijelaza preko pruge i prilaza naselju Dolac kod nalazišta Hušnjakovo

pruga dolac krapina

Danas, 10. listopada, na parkiralištu za autobuse kod nalazišta Hušnjakovo, održala se konferencija za novinare na temu Javno potpisivanje Ugovora za izgradnju željezničko – cestovnog prijelaza preko pruge i prilaza naselju Dolac. Konferenciji i potpisivanju prisustvovali su gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, direktor tvrtke Altpro d.o.o. iz Zagreba Zvonimir Viduka i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić.

“Izmiještanje željezničko-cestovnog prijelaza Dolac počela je 2004. godine. Ovaj proces trajao je 15 godina zbog rješavanja svih poglenma koji su nastajali tijekom pripreme ovog projekta, od ishođenja dozvola do dozvola suglasnosti na projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i do financiranja projekta. Iza ovog pružnog prijelaza nalazi se nalazište Hušnjakovo koje godišnje posjeti preko 100 tisuća posjetitelja i po ovoj uskoj cesti koja vodi do nalazišta i do naselja Dolac, nastaju velike gužve i problemi u prometu. I sada smo došli do trenutka kada napokon ovaj projekat dolazi u realizaciju.”, rekao je gradonačelnik Gregurović.

“Radovi su ugovoreni u vrijednosti od 2,7 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za završetak radova je 10 mjeseci. Ovaj projekt je bitan jer postojeći ulaz ne zadovoljava ni potrebe Muzeja krapinskih neandertalaca ni potrebe mještana naselja Dolac. Izgradnjom ovog željezničko-cestovnog prijelaza izgraditi će se osiguran prijelaz preko pruge, cesta prema naselju Dolac sa nogostupom i javnom rasvjetom, odvodnjom”, dodao je Gregurović.

“Ove godine uz grad Krapinu radimo i u gradovima gdje smo isporučili isti uređaj koji ćemo isporučiti i Gradu Krapini, a to su Salzburg, Insbruk, Budimpešta, Martin u Slovačkoj, Sarajevo, Šabac, Atena. Altpro je visokotehnološka tvrtka koja je jedini proizvođač signalno-sigurnosnih uređaja u jugoistočnoj Europi. Ovaj uređaj je prije četiri godine bio najbolja inovacija Hrvatske i on je jedan od naših baznih proizvoda.”, rekao je direktor Viduka.

“Ovo je signal da poticaji koje Ministarstvo kreira i programi koji su usmjereni u inovacije i istraživanje, u razvoj novih proizvoda, ne rezultiraju samo pristustvom na lokalnom nego i na internacionalnom tržištu. Ministarstvo će i dalje poticati takve tvrtke i želimo da se što više zagorskih tvrtki priključi kako bi podignuli svoju konkurentnost na višu razinu”, kazao je državni tajnik Antonić.

Moramo spomenuti da su razlozi za dugi proces realizacije ovog projekta mnogostruki, od traženja dopunskih suglasnoti, do raznih primjedbi na dokumentaciju kroz sve ove godine i na kraju kada je sva dokumentacija bila gotova, krenulo se u rekonstrukciju pruge koja je podignuta za nekoliko centimetara, a samim time se i cijela dokumentacija trebala prilagođavati.

m.sopek/sjever.hr 10.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.