Fleksibilizacija radnog vremena krenula i u Hrvatskoj: Nudi se “petak u papučama”

ured

Kako zadržati radnike u Hrvatskoj i privući nove kvalitetne zaposlenike, goruće je pitanje naših poslodavaca. Jedno od rješenja je fleksibilizacija radnog vremena i stvaranje boljih radnih uvjeta zaposlenika.

Na tom tragu razmišljaju i u Atlantic grupi čiji je suvlasnik Emil Tedeschi najavio da kompanija razmišlja o uvođenju 4-dnevnog radnog tjedna.
Tedeschi je ideju iznio na Consumer Rules Summitu u Beogradu, a odmah je odjeknula u medijima premda nije prvo rješenje kojim se zaobilazi radni dan po formuli “od 9 do 5”, piše Poslovni dnevnik. Kompresiranje pet radnih dana u četiri u kojima se odradi 10 sati pa radnici imaju tri dana odmora što (teoretski) smanjuje stres i povećava produktivnost, uvela je konzultantska tvrtka Logička matrica u kojoj ne skrivaju zadovoljstvo.
Hrvatski Zakon o radu po pitanju fleksibilizacije poprilično je rigidan i zahtijeva radni tjedan od najmanje 40 sati, no oni mogu biti raspoređeni sukladno dogovoru. U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova, radnik mora raditi duže, ali najviše do osam sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje.

Kraći zadnji dan u tjednu

U Ersteu već imaju verziju 4-dnevnog radnog tjedna iako ne u punom obliku, u toj banci opcija se zove “Skraćeni petak”, a svodi se na produžen rad tijekom prva četiri rada dana i kraći radni dan petkom.  Od ostalih opcija iz Erstea ističu da zaposlenima omogućuju klizno radno vrijeme na poslovima gdje vrsta posla dozvoljava, mogućnost rada u nepunom radnom vremenu, mogućnost uvođenja radnog vremena s drugačijim početkom i završetkom unutar iste organizacijske cjeline, ovisno o potrebama radnika i mogućnostima posla, a “Moj dan” projekt je fleksibilnog mjesta rada gdje je zaposlenicima omogućen rad izvan ureda do četiri puta mjesečno, piše Poslovni.

Iz Hrvatskog Telekoma ističu da poznaju mogućnost rasporeda radnog vremena koje odstupa od uobičajenog 5-dnevnog radnog tjedna, a ta mogućnost ugrađena i u kolektivni ugovor HT-a.
“Fleksibilnost radnog vremena jedna je od najvažnijih pogodnosti prepoznatih od strane naših zaposlenika i zato smo nedavno proširili dostupne oblike fleksibilnog rada kako bismo podržali razvoj digitalne kompanije”, kažu u HT-u. U lipnju smo uveli mogućnost češćeg rada od kuće kroz “Petak u papučama” i fleksibilnije dnevno radno vrijeme, veći izbor vremena dolaska i odlaska s posla, za one kojima to dozvoljava priroda posla. Ovisno o povratnim informacijama nastavit ćemo proširivati mogućnosti. Svjesni smo da u privlačenju i zadržavanju ključnih talenata, fleksibilnost radnog vremena predstavlja važan element”, kažu u HT-u.
Ina fleksibilne oblike rada primjenjuje od 2016., danas ih koristi više od 1200 radnika uz, kažu, prosječno zadovoljstvo od 99 posto. Zaposlenici mogu birati “FlexiTime”, mogućnost biranja početka i kraja radnog dana te duljinu trajanja dana, kao i “FlexiPlace”, opciju rada od kuće 4 puta mjesečno.
Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/Poslovni.hr 08.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.