Now Reading:
Konačno počinje obnova varaždinskog Vodotornja – više neće biti „gradsko ruglo”
Full Article 3 minutes read

Konačno počinje obnova varaždinskog Vodotornja – više neće biti „gradsko ruglo”

Izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, zgrada Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji, popularni „Vodotoranj”, konačno će biti obnovljena.

Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade danas su u Županijskoj palači potpisali župan Radimir Čačić i direktor tvrtke Mepro d.o.o. iz Varaždina Darko Varga.

Na zgradi će se raditi opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati, a ukupna vrijednost projekta energetske obnove, nakon provedenih postupaka javne nabave, iznosi 15.091.265,36 kuna, od čega se na radove odnosi 14.618.290,36 kuna. Vrijedi naglasiti da se projekt financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojeg je dodijeljeno 6.392.197,50 kuna bespovratnih sredstava, a Varaždinska županija je bespovratna sredstva u iznosu od 4.265.555,25 kuna osigurala i iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Iz županijskog proračuna će biti osigurano 4.433.512,61 kuna. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 13.943.596,25 kuna. 

-Radovi počinju, danas smo potpisali ugovore, a upravo smo navršili godinu dana od prvog natječaja i u jednom dobrom standardu ove zemlje, godinu dana provodite formalnosti i javne natječaje, dižete se i padate i onda nakon godinu dana ugovorite radove koji trebaju biti gotovi u deset mjeseci. Formalni početak će biti u okviru 15-ak dana i ne sumnjam, radi se o tvrtki koja radi već nekoliko velikih objekata ovdje u gradu, a u Hrvatskoj cijeli niz. Ima ozbiljne reference upravo na takvim vrstama, jer ovo su vrlo specifični projekti – rekao je župan i dodao:

-Napravit će se nova fasada, ova se skida, ide kompletno nova izolacija koja će zgradu energetski dići iz kategorije D u kategoriju B, uštede će biti 150 do 200 tisuća kuna godišnje samo na energetici. Ide i dopuna kompletne klime, novi ulaz s proširenjima s platformom za osobe s invaliditetom. Idu i novi sustavi napajanja koji će bitno smanjiti troškove održavanja, novi sustav rasvjete…Vrlo ozbiljan zahvat.

Darko Varga istaknuo je da je svjestan rokova te da vjeruje da će se sve obaviti na vrijeme.

-Bez obzira na vremenske uvjete za koje ne očekujemo da će biti loši tri mjeseca, već nekih mjesec dana, mislim da ćemo uspjeti završiti prema ugovorenom roku. Svaki nam je projekt izazov, a ovo je vrlo složen i kompleksan posao jer se radovi izvode na visini od 40 metara i vani na otvorenom. Znamo ga odraditi i odradit ćemo ga kako treba – obećao je direktor tvtke Mepro.

A prema županovim riječima, nakon vanjske obnove, uslijedit će skidanje svih odašiljača s krova zgrade.

-Državna tvrtka Odašiljači i veze je skinula svoje odašiljače koji su bili najveći zagađivač, a sve ostalo će se micati postepeno, kako ugovori ističu. Slijedi i kompletna sanacija krova, a natječaj je upravo raspisan. Želimo da ta vizualna poruka prvorazrednog, modernog objekta, koju Varaždin treba slati našim stanovnicima i posjetiteljima bude što bolja, pa će i rasvjetne oznake biti ugovorene u natječaju, u okviru sljedećih desetak, petnaest dana – rekao je župan. U te će dodatne radove biti investirano još 5 milijuna kuna.

Investicijama tu nije kraj, budući da će uslijediti i opremanje objekta. To slijedi sukcesivno, iz tekućih troškova, zato jer mi preuzimamo službe koje su u zgradi. To je naš objekt, ali su u njemu državne državne službe, a on sad dolaze u sastav Županije – zaključio je Čačić.

A.Kučić/Sjever.hr

27.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.