Now Reading:
Kakva je sudbina “tehnološkog čuda” iz Koprivnice? Njihov proizvod reklamirao i izbornik Zlatko Dalić
Full Article 3 minutes read

Kakva je sudbina “tehnološkog čuda” iz Koprivnice? Njihov proizvod reklamirao i izbornik Zlatko Dalić

hangar18

Još u svibnju ove godine Koprivničanin Mario Kralj, 39-godišnji vlasnik i osnivač domaće tvrtke Hangar 18, ambiciozno je najavio otvaranje nove tvornice za proizvodnju televizora u rodnoj Koprivnici. Nakon uspjeha s proizvodnjom pametnih telefona marke Noa, a godišnje ih, kako kaže, prodaje gotovo 80 tisuća, koprivnički poduzetnik spremao se proširiti svoj asortiman na televizore Noa, električne romobile, tablete i ostale kućanske aparate.

Ta nova tvornica, vrijedna 10 milijuna kuna, za što su sredstva već bila osigurana, trebala se sagraditi u rujnu uz pomoć strateškog partnera koji bi preuzeo udio u tvrtki i unio dašak svježeg kapitala. Umjesto hrabrih planova, uslijedio je hladan tuš u srpnju – Hangar 18 našao se u blokadi. Nitko nije slutio da koprivnička tvrtka s lanjskim prihodima od 150 milijuna kuna skriva dugove od 170 milijuna kuna prema bankama. Budući da ih Kralj nije pokrivao na vrijeme, krajem srpnja svi su računi Hangara 18 blokirani.

KentBank je prva pokrenula ovršni postupak, kako doznajemo, a nakon što je Kraljeva tvrtka u blokadi provela 41 dan, bez naznaka dogovora vjerovnika i s imovinom koja ne pokriva ni pet posto duga (poslovna zgrada i logistički centar u Koprivnici procjenjuju se na sedam milijuna kuna, a računalna i uredska oprema na još milijun), Kralj je bio primoran pokrenuti predstečajni postupak.

Friziranje rezultata

Tvrtka s osamdesetak zaposlenih i 50. najbrže rastuća kompanija srednje Europe prema Deloitteu, tvrtka čije mobitele reklamira izbornik Zlatko Dalić i dobitnica Zlatne kune 2018., odjednom se našla u ozbiljnim financijskim problemima i pod rafalom optužbi za financijske i porezne nepravilnosti. Naime, osim bankama, Hangar 18 novac duguje i Poreznoj upravi, koja od njih potražuje 3 milijuna kuna, prema podacima Trgovačkog suda u Bjelovaru koji je predstečajni postupak odobrio.Više čitaje nahttps://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/tehnolosko-cudo-iz-koprivnice-od-ogromnih-prihoda-i-rasta-pa-sve-do-financijskog-kraha/9388955/

www.sjever.hr/jutarnji.hr 23.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.