Now Reading:
DVORAC STUBIČKI GOLUBOVEC KAO CENTAR ZNANOSTI Doživite znanost na zabavan način na 8. znanstvenom pikniku
Full Article 3 minutes read

DVORAC STUBIČKI GOLUBOVEC KAO CENTAR ZNANOSTI Doživite znanost na zabavan način na 8. znanstvenom pikniku

Znanstveni piknik

Krapinsko – zagorska županija domaćin je 8. Znanstvenog piknika koji će se održati u perivoju dvorca Stubički Golubovec od 27. do 28. rujna. Riječ je o najvećoj manifestaciji popularizacije znanosti u Hrvatskoj koja se kao neformalno druženje sa znanošću i umjetnošću provodi već osam godina. Ulaznica nema tako da je manifestacija otvorena svim zainteresiranima.

U prekrasnom okruženju dvorca, na otvorenom prostoru, na više od sto izlagačkih/edukatorskih pozicija održavat će se znanstveno popularni program – interaktivne radionice, izložbe, predavanja, prezentacije i sl. Manifestaciju organiziraju Udruga Profesor Baltazar, Krapinsko – zagorska županija, Grad Donja Stubica, Institut Ruđer Bošković i CARNET.

Manifestacija tradicionalno uživa visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba, a ovogodišnji Znanstveni piknik najavili su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić i član programskog vijeća Znanstvenog piknika Prof. Hano Uzeirbegović.

Znanstveni piknik

-Imamo provilegiju da se 8. Znanstveni piknik odvija kod nas u Gornjoj Stubici u dvorcu Stubički Golubovec i to nije slučajno. Radimo na tome već dvije godine, a prošle godine kada je to bilo u Zagrebu mi smo bili županija partner i već onda smo znali da će se sljedeći pinik dogoditi ovdje kod nas u Zagorju. Želimo napraviti znanstveno-edukacijski zavodni centar gdje smo u postupku izrade projekte dokumentacije i dobivanja građevinske dozvole u roku u kojem smo si postavili krajem godine. jedina smo zemlja koja nema takav centar i moramo ga napraviti prije svega zbog naše djece i zatim zbog kompletnog razvoja Hrvatske – kazao je Kolar i pozvao sve građane da se sa svojim obiteljima pridruže 8. Znanstvenom pikniku i uživaju u znanosti na zabavan i prihvatljiv način.

Znanstveni piknik

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je kako je do prije dvije godine dvorac bio uspavana ljepotica, a sada se već najavljuje drugi veliki događaj u perivoju i u dvorcu Stubički Golubovec.

-Prije nekoliko mjeseci imali smo Seljačku bunu ovdje, izrazito velik broj posjetitelja, uspješnu manifestaciju. Apsolutno sam siguran da će i ovaj znanstveni piknik uspjeti isto kao i Seljačka buna. Pozivam sve sugrađane, Zagorke i Zagorce da posjete u petak i subotu naš perivoj, da se upoznaju sa znanošću na zabavan i edukativan način. Nadamo se da je ovo jedan od mnogih piknika, a i pokazatelj što bi dvorac trebao postati u budućnosti i na koji način bi ga mogli oživjeti da ga imamo u funkciji svaki dan u godini – izjavio je Gospočić.

Znanstveni piknik

Profesor Hano Uzeirbegović naglasio je kako je ovaj 8. Znanstveni piknik specifičan iz nekoliko razloga. Prvi puta je izvan Zagreba, a druga stvar je da će sudjelovati čak 70 izlagača koji će u dva dana odraditi preko stotinu radionica. Treća je da poprima međunarodni karakter, pa tako dolaze prijatelji i kolege iz Poljske i Italije koji će održati nekoliko predavanja. Četvrta specifičnost je sudjelovanje sve više škola. Tako će ove godine čak 30 škola odraditi svoje radionice.

Znanstveni piknik namijenjen je i za vrtićke grupe pa sve do srednjoškolaca, čak i studenata te za cijelu obitelj. Područja su od fizike, kemije i matematike do društvenih predmeta poput povijesti i likovne umjetnosti.

sjever.hr

23.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.