Now Reading:
U Lepoglavi održana javno-zdravstvena akcija “Puhanjem do zdravlja”
Full Article 3 minutes read

U Lepoglavi održana javno-zdravstvena akcija “Puhanjem do zdravlja”

puhanjem do zdravlja

Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća “Kaj sad?” organizirala je u Lepoglavi, u suradnji sa Službom za plućne bolesti Klenovnik i Općom bolnicom Varaždin, javno-zdravstvenu akciju “Puhanjem do zdravlja”.

Članovi udruge, liječnici te medicinske sestre i tehničari zainteresiranim su građanima na Trgu prvog hrvatsko sveučilišta u Lepoglavi mjerili krvni tlak, šećer u krvi, određivali indeks tjelesne mase te radili spirometriju. Pri tom su prisutni liječnici, po očitanju rezultata nalaza, s građanima obavili konzultacije te ih, po potrebi, informirali o daljnjim koracima koje moraju poduzeti u zaštiti svog zdravlja.

– Ovakvi preventivni pregledi važni su jer pomažu otkrivanju potencijalnih bolesnika koji još nemaju verificirane smetnje odnosno omogućavaju da se što ranije započne s terapijom kojom se, iako se stanje na može vratiti u prvobitno, čuva plućna funkcija. Pored toga, ovim pregledima podižemo svijest građana o štetnosti pušenja koje negativno utječe ne samo na pluća već i na kardiovaskularni i genitourinarni sustav – istaknula je Dijana Ječmenica, dr. med, predsjednica Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma pluća “Kaj sad?”.

– Odaziv građana je dobar no često nas izbjegavaju pušači, a upravo je pušenje direktno povezano s karcinomom pluća o čemu govori i podatak da su 80 % oboljelih od karcinoma pluća upravo pušači. Nekad su to u većem postotku bili muškarci, ali s promjenom trendova života i većeg broja pušačica omjer oboljelih muškaraca i žena pušača sad je negdje podjednak – rekla je dr. med. Ječmenica te savjetovala one koji imaju simptome dugotrajnog kašlja koji nije uobičajeni jutarnji kašalj već suh kašalj koji traje duže od šest mjeseci da se jave svom liječniku obiteljske medicine koji će ih uputiti na pregled pulmologu.

Inače, Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća “Kaj sad?” osnovana je 2008. godine s ciljem pružanja pomoći oboljelima i članovima njihovih obitelji. Udruga se bavi provođenjem preventivnih mjera usmjerenih smanjenju broja oboljelih, edukacijom oboljelih, liječenih i njihovih obitelji; pružanjem psihološke potpore oboljelima i članovima njihovih obitelji; organiziranjem aktivnosti s ciljem prikupljanja sredstva; financijskom potporom za nabavu lijekova i pomagala koja olakšavaju život oboljelima; organiziranjem izleta za članove te posredovanjem u razmjeni iskustva.

Nakon akcije provedene u Lepoglavi, Udruga priprema novu koja će biti održana u Varaždinu na Sajmu lova, ribolova i turizma gdje će građani također moći obaviti preventivne preglede te doznati sve o radu Udruge koja do kraja godine, s ciljem pružanja pomoći i podrške oboljelima od karcinom pluća i njihovim obiteljima, planira organizirati i humanitarnu kazališnu predstavu te tematske radionice i predavanje.

www.sjever.hr 20.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.