Now Reading:
Vidovečka „Zeljarijada” i ove godine donosi atraktivan i bogat program. I najdužu sarmu!
Full Article 3 minutes read

Vidovečka „Zeljarijada” i ove godine donosi atraktivan i bogat program. I najdužu sarmu!

U atriju varaždinske Županijske palače danas je najavljena ovogodišnja 22. ”Zeljarijada”, tradicionalna kulturno – gospodarska manifestacija, čiji je cilj popularizacija autohtonog zelja, očuvanja tradicijskih vrijednosti, običaja, kulture, narodnih nošnji, kao i jela pripremljenih od te visokovrijedne namirnice.


Zeljarijada počinje u petak, 20. rujna, a trajat će do nedjelje, 22. rujna.
”Zeljarijadu” su najavili župan Radimir Čačić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, Marija Cafuk, potpredsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec, čuvarica sjemena i najveći donator Varaždinskog zelja, zatim Tomo Svačko, predsjednik KUD-a Vidovec i predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni. Najavnoj pressici prisustvovali su još i predsjedavajuća TZ varaždinske županije Natalija Martinčević i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek.

Župan Radimir Čačić  naglasio je važnost održavanja Zeljarijade kao izvrsne turističke manifestacije te je čestitao svim proizvođačima zelja.
– Održavanje ”Zeljarijade” ima veliku važnost u kulturnom, gastronomskom i turističkom smislu, kako za Općinu Vidovec, tako i za cijelu Varaždinsku županiju. ”Zeljarijada” je na ponos Općini Vidovec i cijeloj Varaždinskoj županiji, ona njeguje i čuva sve vezano uz varaždinsko zelje. Sama manifestacija je inače sazrela do točke gdje može biti jedan od ključnih brendova koje možemo ponuditi i koji su prepoznatljivi, a sljedećih godina će biti prepoznatljiva i na razini Hrvatske, ali i šire. Inače proizvodimo 9.3 puta više zelja nego što ga ova Županija konzumira, mi smo dakle tržišno orijentirani. Mi smo ukupno 25 posto ukupne proizvodnje  Hrvatske, tamo gdje smo važni zaista doprinosimo gastronomiji ove zemlje koja je i u svjetskim razmjerima poznata kao izvanredna, sarma je i jedno od najpopularnijih jela – rekao je župan.

Načelnik općine Hranić rekao je kako je sve spremno za ovogodišnju Zeljarijadu i za najdužu sarmu na svijetu.
– Uz zabavni i kulturni program imamo razna druga događanja kao što su Zeljarske igre i natjecanje u kuhanju kotlića i vjerujemo da će svi naši posjetitelji biti zadovoljni. Siguran sam da će biti i zanimljivo i veselo, ove godione su sve općinske udruge uključene u organizaciju. Zahvaljujem i Županiji koja je oduvijek bila uključena u organizaciju, a posebno posljednje dvije godine kada su suradnja i pomoć na zavidnoj razini – rekao je Bruno Hranić.

Iako će se Mega sarma kuhati u subotu, zahtjevne pripreme već su počele. Prošle je godine sarma bila duga 1333 metra, a ove će godine biti još duža, najavio je Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.
-Priprema najduže sarme je vrlo težak posao koji se mora odraditi u tri dana – četvrtak, petak i subotu. Veseli me što su i ove godine s nama učenici iz Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana, Gospodarske škole iz Varaždina te prvi put učenici Srednje škole iz Preloga i što će nam pružiti prijeko potrebnu pomoć – rekao je Crleni.
 

Tomo Svačko predsjednik KUD-a Vidovec informirao je prisutne kako će  i ove godine biti održani mimohod KUD-ova te konjskih zaprega, a održati će se i pucanje iz kubura.

Kompletan program pogledajte ovdje

A.Kučić/Sjever.hr

16.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.