Now Reading:
Ministrica Divjak o pomoćnicima u nastavi: „Zahtjevi i dalje pristižu, a rok je odavno prošao”. U petak sastanak o pomoćnicima
Full Article 3 minutes read

Ministrica Divjak o pomoćnicima u nastavi: „Zahtjevi i dalje pristižu, a rok je odavno prošao”. U petak sastanak o pomoćnicima

divjak

Problem s nedostatkom pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama komentirala je danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak
Definirala je i ciljeve ministarstva u navodnom razdoblju te istaknula da najvećim uspjehom smatra tjedan dana uspješne reforme u svim školama u Hrvatskoj, donosi N1.

Divjak smatra da je u narednom razdoblju prioritet strukovno obrazovanje.
-Naši prioritet za sljedeće razdoblje, osim podrške reformi u školama, je velika tema koja ide od ove jeseni, a to je strukovno obrazovanje s obzirom na 1,2 milijarde kuna izdvojene za strukovno obrazovanje, za Centre kompetentnosti, njih 25 – kazala je ministrica te naglasila da su natječaji pri kraju.

-To zapravo znači da je, uz dualno obrazovanje, tema strukovnog obrazovanja nešto na čemu ćemo inzistirati. Politički prioritet, i ministarstva i HNS-a, su plaće prosvjetara i oko toga ćemo vrlo brzo imati rezultate – izjavila je.

Na pitanje je li riješen problem pomoćnika u nastavi, ministrica je odgovorila da je to pitanje za stručnjake.

-Ja ne odlučujem o tome koje dijete treba dobiti pomoćnika, to trebaju raditi stručnjaci. Zato sam osnovala povjerenstvo i zatražila analizu, s obzirom da imamo eksploziju zahtjeva. Ove godine je tih zahtjeva daleko više nego proteklih godina. Sada je odobreno preko 4.000 pomoćnika. Za usporedbu, prošle godine bilo ih je 3.000, prije pet godina bilo ih je nešto više do 1.000, prije 10 godina bilo ih je 200. To je pitanje za struku. Ovaj petak imat ćemo sastanak gdje ćemo predočiti naše analize i prijedloge osnivača i udruga, kako bismo bili sigurni da svatko tko je trebao dobiti je dobio. Jednako tako, da budemo sigurni da svatko tko je tražio, a nema osnova, zna koji su kriteriji – da to djeci mora koristiti. Ne smijemo štetiti. U nekim slučajevima, ako dodijelite pomoćnika koji služi da fizički pomaže djetetu, to nije učitelj, to je netko tko fizički pomaže djetetu. Ukoliko ga dodijelimo djetetu koje može samostalno djelovati, u tom slučaju smo mu štetili – kaže Divjak, a prenosi N1.

Na pitanje je li obrada zahtjeva mogla početi ranije, Divjak kaže da je problem što zahtjevi i dalje pristižu, iako je rok davno prošao.
– Zahtjevi pristižu još i sada. Rokovi su davno prošli, a kao što vidite, zahtjevi i dalje pristižu, a nema uvijek opravdanja za kasno slanje zahtjeva. Odluku o tome treba prepustiti struci – rekla je ministrica Divjak.

Što je ministrica rekla o pravima pomoćnika u nastavi pročitajte ovdje

Input your search keywords and press Enter.