Now Reading:
Tri je dana proteklog vikenda Lepoglava bila čipkarsko središte svijeta
Full Article 3 minutes read

Tri je dana proteklog vikenda Lepoglava bila čipkarsko središte svijeta

lepoglava čipka

Predstavom “Čipka iluzija” u Lepoglavi je predvečerje 15. rujna spušten zastor na 23. izdanje Međunarodnog festivala čipke koji je još jednom Lepoglavu potvrdio kao ne samo hrvatsko i europsko već i čipkarsko središte svijeta. U prilog tome govore i sudionici Festivala koji su u Lepoglavu stigli iz čak 16 zemalja i 11 hrvatskih čipkarskih središta. Naglasio je to i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić zatvarajući 23. Međunarodni festival čipke.

– Ovih dana kao da smo snivali snove ispletene nitima čipke koje su nas spojile s brojnim prijateljima širom svijeta. Proširili smo krug prijatelja koji su nam ove godine, po prvi puta, stigli iz Južne Amerike – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodajući s ponosom da je potvrda kvalitete i važnosti Međunarodnog festivala čipke ove godine stigla iz ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović koja mu je dodijelila Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos očuvanju izrade lepoglavske čipke i uspješne međunarodne promocije hrvatske etnografske tradicije. 

Ove je godine obilježeno i 10 godina od uvrštavanja lepoglavskog čipkarstva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čime je umijeće lepoglavskih čipkarica zaštićeno kao važna svjetska kulturna baština.
Festival je zatvoren uz tradicionalni gradonačelnikov gulaš te godišnjim koncertom Limene glazbe Lepoglava i gostiju – Puhačkog orkestra Alples Železniki. 

Prije toga održan je tradicionalni mimohod centrom Lepoglave i program pod nazivom “Kulturni kušlec” u okviru kojeg su u festivalskom šatoru nastupili KUD KlenovnikUdruga potkalnički plemenitašiDivertimento – studio povijesnog plesa Zagreb te Tamburaški sastav Biseri iz Kamenice.

Kulturno-umjetnički program otvorilo je gostovanje međunarodnog festivala tradicijske kulture – Folkofonije odnosno Folklorne skupine – Osijek 1862, a potom i članova udruge Ivanečko sunce.
Ovogodišnji je festival održan u kraljevskom ozračuju. Naime, tema 23. Međunarodnog festivala čipke bila “Čarobna kraljevska čipka”, a zemlja partner Španjolska koja se, uz čipku iz nekoliko španjolskih čipkarskih središta – Tenerifa, Almagra, Tordesillasa i Camarinasa, predstavila i nadaleko poznatim plesom – flamencom.

Tijekom tri su se dana trajanja 23. Međunarodnog festivala čipke u budućem muzejskom prostoru te pavlinskom samostanu mogle razgledati izložbe čipka među kojima i jedinstvene lepoglavske čipke. Iskoristili su to brojni posjetitelji koji su privučeni ljepotom čipke stigli u Lepoglavu. U okviru Festivala održani su i Dani europske baštine te tradicionalni Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Festival se održavao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Varaždinske županije Grada Lepoglave.

www.sjever.hr/lepoglava.hr 17.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.