Now Reading:
Tko može do subvencioniranog kredite za kupnju nekretnine?
Full Article 2 minutes read

Tko može do subvencioniranog kredite za kupnju nekretnine?

stan

Mjerom subvencioniranih stambenih kredita koju provode Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do sada je više od 5300 obitelji riješilo svoje stambeno pitanje, a od 10. rujna 2019. godine kreće novi krug prijava za subvencionirane kredite.

Ova mjera pomoći otplate stambenih kredita namijenjena je kreditno sposobnim hrvatskim državljanima do 45 godina starosti, a pritom je jedan od osnovnih uvjeta taj da oni ili njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju stan ili kuću, odnosno ukoliko ga i imaju uvjet je da tu nekretninu prodaju radi kupnje veće.

Osim za kupnju kuće ili stana, subvencije se odobravaju i za gradnju kuće do iznosa od 1500 eura po kvadratu, odnosno do iznosa kredita do 100.000 eura kunske protuvrijednosti. Iznos stambenog kredita pritom može biti i veći, no valja računati kako se razlika do tog iznosa ipak neće subvencionirati.

Jedan od dokumenata koji se prilažu zahtjevu za subvencioniranje, prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, je i uporabna dozvola zbog čega nije moguće subvencionirati stanove koji se tek grade. Također, jedan od dokumenata za dobivanje subvencije, u slučaju subvencioniranja kuće, je i građevinska dozvola, stoga se ne mogu odobriti subvencije za gradnju kuće koja još uvijek nema građevinsku dozvolu.

www.sjever.hr 14.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.