Now Reading:
Izumire li sjever Hrvatske? U samo petnaest godina izgubljen je grad veličine Varaždina!
Full Article 2 minutes read

Izumire li sjever Hrvatske? U samo petnaest godina izgubljen je grad veličine Varaždina!

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku sjever Hrvatske izgubio je veliki broj stanovnika. Unazad pet godina Varaždinsku je županiju napustilo gotovo 7.500 osoba. Prema posljednjim podacima u Varaždinskoj je županiji trenutno 166.982 stanovnika. Dodajmo da je prije petnaest godina ta brojka bila preko 180 tisuća.

U Krapinsko-zagorskoj županiji rezultati su još poražavajući. U petnaest godina broj stanovništva smanjio se za 14 tisuća, samo u posljednjih pet godina Zagoraca je 5 tisuća manje.

Što se tiče Međimurja 2003. u toj je županiji živjelo nešto više od 114 tisuća. Deset godina kasnije brojka je bila približno ista, nešto iznad 113 tisuća, dok je prošle godine ta brojka iznosila otprilike 110 tisuća što je 4 tisuće manje stanovnika u 15 godina.

Koprivničko-križevačka županija u posljednjih petnaest godina izgubila je gotovo 13 tisuća stanovnika. U posljednjih pet godina gotovo sedam tisuća osoba napustilo je tu županiju.

Kada se sve zbroji u četiri županije sjeverne i dijelom središnje Hrvatske u samo petnaest godina “nestalo” je 44 tisuće osoba što je gotovo veličine Varaždina.

s.kalajdžija/sjever.hr 14.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.