Now Reading:
KONAČNO! Pooštravaju se kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama: Spolni odnos bez pristanka je silovanje
Full Article 2 minutes read

KONAČNO! Pooštravaju se kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama: Spolni odnos bez pristanka je silovanje

prosvjed nasilje

Hrvatska će vlada uskoro u javnu proceduru poslati izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama, a kao bitna promjena ističe se da kazneno djelo spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja, za što je predviđena kazna od tri do deset godina zatvora.
Istaknuo je to jučer ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nakon sastanka predstavnika udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskoga nasilja i predstavnika Inicijative #spasime s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, donosi tportal.


-Izmjene zakona uskoro namjeravamo uputiti u javnu raspravu, nakon toga u Vladinu i saborsku proceduru, a predviđeno je da na snagu stupe s 1. siječnjom iduće godine – rekao je Bošnjaković novinarima ispred Banskih dvora.


Radi se o izmjenama tri zakona – Kaznenog zakona, Zakona o zašiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku.
-Pooštravamo kaznenu politiku jer smo kazne za ona kaznena djela vezana za nasilje u obitelji pooštrili i želimo zaprijetiti snažnijim kaznenim djelima i svima onima koji žele počinjavati takva kaznena djela da to neće proći lako, već će im biti izrečena teža kazna – naglasio je ministar pravosuđa, a prenosi tportal.

Kao važnu promjenu istaknuo je ‘redizajniranje kaznenog djela silovanja’, s obzirom da je kazneno djelo silovanja bilo za djela uz uporabu sile, a imali smo posebno kazneno djelo, a to je spolni odnos bez pristanka.

-To smo isto danas obuhvatili izmjenama i time je to postalo kazneno djelo silovanja. I za jedno i za drugo smo uspjeli naći normativni okvir i predložene su pooštrene sankcije i za jedno i za drugo – naglasio je Bošnjaković.
Dodao je da će nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću svi još jedanput analizirat prijedloge i primjedbe što će dobiti tijekom savjetovanju dobiti.

Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/tportal

12.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.