Now Reading:
Najavljen lepoglavski Međunarodni festival čipke: Prvi put i čipka iz Južne Amerike, zanimljive izložbe, kulturno – zabavni program…
Full Article 3 minutes read

Najavljen lepoglavski Međunarodni festival čipke: Prvi put i čipka iz Južne Amerike, zanimljive izložbe, kulturno – zabavni program…

Što nam sve donosi ovogodišnji 23. Međunarodni festival čipke koji će se u Lepoglavi održavati ovog vikenda, točnije od 13. do 15. rujna, najavljeno je danas na presici u varaždinskom kazalištu.

Glavna je tema Festivala „Bajkovita kraljevska čipka”, a zemlja partner ovoga je puta Kraljevina Španjolska. lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je, između ostalog, kako je čipkarstvo najveća ljepota, kvaliteta i vrijednost koju lepoglavski kraj ima.

-Ove ćemo godine imati čipku iz 16 zemalja iz cijeloga svijeta i 11 čipkarskih središta iz Hrvatske pa s ponosom možemo reći da je Međunarodni festival čipke najveći festival takve vrste u Hrvatskoj. S time zaista promoviramo čipkarstvo Hrvatske, ali ove godine je i deset godina otkako je lepoglavsko čipkarstvo uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne zaštićene kulturne baštine. To govori o Lepoglavi kao o gradu koji zaista ima svoj sadržaj, svoju budućnost i to ne samo na regionalnoj, nacionalnoj, lokalnoj, već i na svjetskoj razini – rekao je Škvarić dodavši da je siguran kako će posjetitelji doista moći uživati u ljepotama ne samo lepoglavskog, nego i svjetskog čipkarstva.

Bogat trodnevni program najavio je Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava.

-Po prvi put na Festivalu će se ove godine predstaviti i čipke iz Južne Amerike pa je samim time lepoglavski festival postao najveći čipkarski festival u Europi, s obzirom na broj sudionika iz cijele Europe i svijeta, a bogat je i kulturno – umjetnički program. Startamo u petak, 13. rujna, kad se otvaraju Dani europske baštine, cijele jutro i prijepodne imat ćemo radionice i zanimljiva predavanja, a otvorenje Festivala počet će u 19 sati, nakon čega slijedi razgledavanje izložbi i vatromet – rekao je Bjelivuk i nastavio:

-U subotu, već tradicionalno, imamo Dan zemlje- partnera, ove je godine to Kraljevina Španjolska koja će se predstaviti i svojim kulturnim programom, a u večernjim satima imat ćemo plesnu točku flamenca. Osim toga, održavat će se i Sajam tradicijskih rukotvorina na kojem će se predstaviti baština iz cijele Hrvatske, dok nedjelja donosi nastupe KUD-ova iz cijele Lijepe naše.

U lepoglavskom Domu kulture te u prostoru Pavlinskog samostana bit će upriličena izložba na kojoj će biti prikazane instalacije na temu bajkovite kraljevske čipke, najavila je Karmen Šoštarić, voditeljica Zadruge lepoglavske čipke.
-Između ostalog, moći će se vidjeti haljine napravljene od inox žice s tradicionalnim motivima lepoglavske čipke, zatim ukrasi za kosu i nakit, a po prvi put bit će prikazana simbioza lepoglavske čipke i samoborskog kraluša. Bit će izložene i neobične krinoline napravljene od bijelog platna na kojem je tiskan motiv lepoglavske čipke.

Osim spomenutog, tijekom tri dana 23. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi održavat će se i brojne radionice i predavanja te popratna kulturno – zabavna događanja, a najavljen je i veliki mimohod svih sudionika, uz pratnju puhačkog orkestra i članova KUD-ova.

I ove će se godine Festival odvijati pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i ministarstava kulture, turizma, poljoprivrede te Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a pokrovitelji su i Varaždinska županija, županijska Turistička zajednica i Grad Lepoglava.

A.Kučić/Sjever.hr

09.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.