Now Reading:
Uz 100. obljetnicu varaždinske vojne pobune otkrivena spomen ploča na zgradi u Optujskoj
Full Article 4 minutes read

Uz 100. obljetnicu varaždinske vojne pobune otkrivena spomen ploča na zgradi u Optujskoj

Povodom obilježavanja 100. obljetnice varaždinske vojne pobune 1919. godine, u kojoj su se hrvatski vojnici pobunili za slobodu svoje domovine, danas je na zgradi vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu otkrivena spomen ploča, kao podsjetnik na taj događaj važan za varaždinsku povijest.

Postavljanje spomen ploče inicirala je Družba „Braća hrvatskoga zmaja”, a inicijativu su podržali Grad Varaždin i Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma.
Na događaj koji se zbio 23. srpnja 1919. godine podsjetio je dr. sc. Vladimir Huzjan, član Družbe:

-Ta je vojna pobuna bila uzrokovana time što vojnici koji su tada bili u Varaždinu nisu željeli monarhiju, novoga vladara, novoga kralja i oni su se pobunili jer su htjeli republiku. Borili su se za samostalnu domovinu. Ista stvar je bila učinjena u Zagrebu 5. prosinca 1918. godine i tog dana su u Zagrebu ti vojnici stradali, a danas ih u historiografiji pamtimo kao petoprosinačke žrtve. Ista stvar je bila i u Osijeku, Mariboru i u nekim drugim gradovima. Bila je i u Varaždinu, ali je varaždinska vojna pobuna ostala zaboravljena.

Huzjan je istaknuo da o varaždinskoj vojnoj pobuni historiografija kasnije gotovo da i nije ništa pisala te da o tome postoji svega jedan tekst u proteklih stotinjak godina.

-U tom tekstu se govori da je pobunu inicirala Komunistička partija Jugoslavije što je istina, ali najveći broj pristalica se zalagao za republiku, dakle to su bili vojnici koji su došli s istočnog bojišta jer je rat bio netom završio – kazao je Huzjan.

U vojnoj pobuni u Varaždinu bilo je i žrtava – stradalo je desetak vojnika. Pobuna je trajala samo jedan dan, a završila je zato što je tadašnji zapovjednik grada, pukovnik Todorović, prijetio da će bombardirati Varaždin.

-Vojnici su se razišli, jedan dio vojnika je krenuo prema Optujskoj ulici i dalje prema Mariboru, a drugi prema Varaždinskim Toplicama. Nakon toga su svi vojnici koji su se pobunili bili uhvaćeni, a uhvaćeni su bili i neki građani Varaždina. Svi zajedno su kasnije preseljeni u Niš, u istražni zatvor i u Nišu im se sudilo, međutim, tada se sud proglasio nenadležnim, a onda ih je još dodatno kralj Aleksandar pomilovao, tako da su se kasnije, unutar godinu dana, i vojnici i civili vratili iz zatočeništva u Varaždin. Dio tih vojnika je otišao u emigraciju i vratio se 1941. godine, a ostali su pokušali svoj život dalje graditi unutar novoga sistema – objasnio je Huzjan, zahvalivši svima koji su podržali inicijativu za postavljanje spomen ploče.
Istaknuo je kako ga posebno veseli što su na otkrivanje ploče došli i vojnici iz obližnje vojarne te zaključio:

-Mi danas zapravo obilježavamo vrlo važan događaj koji je bio potpuno zaboravljen i marginaliziran, a 100. obljetnica je zaista lijep razlog da se to ne zaboravi.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok smatra da današnje otkrivanje spomen ploče ima dvostruku vrijednost.

-Ističemo ne samo važnost prve pobune koja se dogodila na prostoru Hrvatske 1919. godine, nego otvaramo i jedan dio varaždinske povijesti o kojemu možda najmanje znamo jer je „Povijest grada Varaždina” Rudolfa Horvata, zapravo završila s 1918. Mi pravu monografiju o varaždinskoj povijesti nakon 1918. nemamo. Dakle, ovakvi događaji svjedoče o tome da su Varaždinci već rano prepoznali pogubnost te tvorevine u koju smo ušli zajedno s drugim južnoslavenskim narodima, odnosno koji su se priključili Kraljevini Srbiji. I to je sigurno pokazatelj da je u varaždinskoj povijesti bilo vrlo živo, da se od 1918. ulaskom u tu zajednicu Varaždinci nisu mirili s postojećim društvenim poretkom, nego su ga nastojali promijeniti. To sve govori o karakteru nas Varaždinaca, pa je sad možda lakše razumjeti i činjenicu da smo i ’91. prvi oslobodili sve vojarne, oslobodili grad, dobili naoružanje. Prema tome, ipak taj jedan buntovnički prosvjed i duh Varaždinaca je vrlo jasno vidljiv u svim tim povijesnim događajima i mene veseli da se konačno ta povijest 20. stoljeća u Varaždinu počela istraživati – rekao je Čehok.

Otkrivanju spomen ploče nazočili su i Anđelo Miloš iz Družbe „Braća hrvatskoga zmaja”, Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane te Alen Runac, predsjednik Skupštine Varaždinske županije, kao i predstavnici PU varaždinske i Hrvatske vojske te hrvatski branitelji.

N.Kalajdžija i A.Kučić/Sjever.hr

03.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.