Now Reading:
Župan Koren otvorio 17. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije
Full Article 5 minutes read

Župan Koren otvorio 17. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

oraci kckzz

Danas je na parceli Vratnec u općini Peteranec održano 17. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Udruge orača Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje na kojem su se okupili najvještiji orači s područja županije je otvorio župan Darko Koren, zahvalivši Udruzi na organizaciji još jednog natjecanja koje će iznjedriti predstavnike na nadolazećem državnom prvenstvu.

„Jako sam zadovoljan ovim projektom koji traje već mnogo godina i što pokazujete da u jednoj disciplini, koja nije toliko priznata ni atraktivna, možete postići sjajne rezultate. Nema puno županija u Hrvatskoj čiji orači postižu ovakve rezultate i s ponosom možemo reći kako smo među najboljima u Hrvatskoj. Ovo natjecanje ima ulogu promicanja našeg prostora, a za koji volimo istaknuti da svoju gospodarsku aktivnost temelji na poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Zbog toga je vrlo važno da i na ovaj način promoviramo ovaj sektor i granu gospodarstva. Kupovina natjecateljskih plugova koje je Županija osigurala prije nekoliko godina je bilo jako dobro ulaganje i to je omogućilo da se postignu ovakvi rezultati. Čestitam svima koji ste pridonijeli promociji našeg kraja uz želje da se partnerstvo i suradnja nastavi i dalje“, kazao je župan Koren.

Predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije Darko Novotni podsjetio je na uspjehe koje je Udruga imala na natjecanjima tijekom ovih godina te dodao kako je Koprivničko-križevačka županija zahvaljujući talentiranim oračima imala nekoliko puta predstavnike na svjetskim prvenstvima.

„Prije četiri godine imali smo prijelomnu godinu kad je Saša Višak osvojio prvo mjesto na državnom prvenstvu, a u posljednje tri godine smo prvaci u oranju ekipno. Hvala našim natjecateljima koji su razvili svoje vještine, već nam polako svi zavide kad se pojavimo na državnoj razini. Hvala Županiji što nas podržava jer da nije bilo podrške i kupovine natjecateljskih plugova ovo ne bi ostvarili“, naglasio je Novotni.

Na kraju se obratio i pomoćnik ravnatelja Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Siniša Hrgović, ujedno i trener hrvatske oračke reprezentacije koji je brinuo da na natjecateljskoj parceli sve bude u najboljem redu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja.

Hrgović je dodatno izvijestio prisutne kako od ove godine uzastopni pobjednici na županijskim natjecanjima više ne mogu nastupati na državnom natjecanju te čestitao Saši Višku na svim ostvarenjima tijekom godina.

„Saša Višak će ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama na svjetskom prvenstvu braniti 10. mjesto ostvareno na prošlom svjetskom prvenstvu. To je najbolji plasman u našoj povijesti od kad sudjelujemo na natjecanjima“, naglasio je Hrgović te pojasnio propozicije natjecanja.

Natjecalo se šest natjecatelja, po tri u svakoj kategoriji, a sve su pratili licencirani suci koji su vršili ocjenjivanje na temelju sljedećih parametara: otvaranje brazde, naor, opći utisak izgleda brazde, opći utisak sjetveni sloj, ulaz i izlaz iz brazde, završetak oranja, razor, pravac otvaranja, pravac oranja, pravac razora opći izgled. Mjerači dubine su bili učenici Srednje gospodarske škole Križevci koji su na terenu radili u pratnji svojih mentora.

U kategoriji pluga premetnjaka 1. mjesto osvojio je Zoran Radiček, 2. mjesto je pripalo Valentu Sučiću, a 3. mjesto je osvojio Josip Lukačić. U kategoriji pluga ravnjaka 1. mjesto je osvojio Saša Višak, 2. mjesto je pripalo Kristijanu Sučiću, a 3. mjesto je osvojio Mladen Crnčić.

Pokrovitelj natjecanja je Županija koja je osigurala nagradni fond u iznosu od 10.000 kuna odnosno po kategoriji 5.000 kuna –  za 1. mjesto,  2.500 kuna za 2 . mjesto 1.500,00 kuna te za 3. mjesto 1.000  kuna. Najuspješnijim natjecateljima će osim novčanih i sponzorskih nagrada pripasti i priznanja Koprivničko-križevačke županije.

Pobjednici u kategorijama pluga ravnjaka i pluga premetnjaka stječu pravo za sudjelovanje na 17. natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati 20. i 21. rujna 2019. u Sunji, Sisačko-moslavačkoj županiji.

Uz govornike i same natjecatelje, današnjoj manifestaciji je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac sa suradnicima, ispred Ministarstva poljoprivrede prisustvovala je i predsjednica Nadzornog odbora županijske Udruge orača Tatjana Međimurec te ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić.

www.sjever.hr 12.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.