Now Reading:
U SUBOTU U BEDEKOVČINI FESTIVAL NAJPOZNATIJE SLASTICE U HRVATA: Bedekovčanska jezera domaćin 11. Štruklijade
Full Article 4 minutes read

U SUBOTU U BEDEKOVČINI FESTIVAL NAJPOZNATIJE SLASTICE U HRVATA: Bedekovčanska jezera domaćin 11. Štruklijade

štruklijada

Jedanaestu godinu zaredom, a ovoga puta na Bedekovčanskim jezerima u subotu, 13. srpnja, održat će se Štruklijada, jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije čiji je cilj promocija i zaštita tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli.
Program Štruklijade najavljen je u utorak, na konferenciji za novinare održanoj također na Bedekovčanskim jezerima. Između ostalog istaknuto je da će Štruklijada ugostiti 20 predstavnika restorana, agroturizama, hotela i srednjih ugostiteljskih škola, a svi će se oni natjecati za titulu najboljih štrukli Zagorja.


Štruklijadu su 2009. godine pokrenuli Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija d.o.o., sa željom zaštite štrukli, ali i njihove pripreme prema tradicionalnoj recepturi. Dugogodišnja nastojanja da se zaštite ne samo štrukli, već i ostali tradicionalni proizvodi, doveli su do osnivanja udruge Tradicija Zagorja te do konkretnih rezultata, kazao je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

Najavljujući manifestaciju, župan je pohvalio lokaciju Bedekvočanskih jezera kao odličnu za ovakvo događanje koje je samo jedno u nizu, budući da su jezera domaćin i Sajma vina. Nakon toga najavio je i da bi uskoro mogla stići potvrda zaštite Zagorskih štrukli kao autohtonog proizvoda.

-Specifičnost Zagorskih štrukli kao najpoznatije slastice u RH je značajna, ali i komplicirana u odnosu na zaštitu Zagorskog purana ili Zagorskih mlinaca jer je puno teže složiti papirologiju da bi pokrenuli samu zaštitu. S obzirom da smo u prosincu podnijeli zahtjev i da je krajem svibnja to objavljeno u Narodnim novinama,  a rok je devet mjeseci, očekujemo da bi odluka mogla biti donesena do kraja rujna, a još bi bilo bolje da se to dogodi u Tjednu kajkavske kulture – kazao je Kolar te najavio da se nakon toga kreće u zaštitu proizvoda na europskoj razini.

Kolar smatra da će, kada se i to postigne, trebati povećati proizvodnju, a za Zagorske štrukle kaže da bi oni mogli imati najveći uspjeh od svih zaštićenih proizvoda u Zagorju, budući da su i sada već naširoko prepoznati. Župan je na kraju pozvao sve da se odazovu u subotu na manifestaciju i da uživaju u bogatom programu i Zagorski štruklima. 

Štruklijada će početi u 15.00 sati, prodajom štrukli po promotivnoj cijeni od 7,00 kuna, a natjecateljski dio počet će kao kulinarski show u kojem će snage odmjeriti učenici Srednja škole Zabok i SŠ Pregrada. Vrijedi istaknuti kako će se natjecanje odvijati na otvorenom, pred posjetiteljima koji će imati priliku uživati u štruklima i vidjeti sam način pripreme ove zagorske delicije.

Sanja Škrinjar, voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije najavila je i zabavni program, dok će OPG-ovi proširiti ponudu svojim ostalim zagorskim proizvodima. Kao zanimljivost, spomenula je da je Ministarstvo kulture već 2007. zaštitilo način izrade štrukli kao nematerijalno kulturno dobro. Škrinjar je i najavila da će se proglašenje najboljih upriličiti oko 18.00 sati.

U ime suorganizatora, Općine Bedekovčina, načelnik Darko Ban kazao je kako upravo proizvođači štrukli s područja općine postižu dobre rezultate već godinama te da to očekuje i sada. Pozvao je sve ljubitelje zagorske hrane i štrukla da dođu i probaju najbolje štrukle u Zagorju.


Organizatori Štruklijade 2019. su Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije, suorganizator je Općina Bedekovčina a manifestaciju  još podupiru Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske. Posebnu potporu Štruklijadi pruža i Udruga Tradicija Zagorja, dok su medijski pokrovitelji Radio Kaj, Zagorski list te gastro  portali Gastro hr. Oblizeki, Naturala i Idem van.

a.kučić/sjever.hr 09.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.