Now Reading:
STIŽE NOVA PROMJENA VREMENA: Na dijelove Hrvatske obrušit će se grmljavinsko nevrijeme, upaljen narančasti alarm
Full Article 3 minutes read

STIŽE NOVA PROMJENA VREMENA: Na dijelove Hrvatske obrušit će se grmljavinsko nevrijeme, upaljen narančasti alarm

kiša

Nakon 35 dana natprosječnih temperatura hladna fronta donosi osvježenje, ali i niz vremenskih nepogoda

Do kraja dana će ostati pretežno sunčano i vruće, a navečer su u zapadnim predjelima unutrašnjosti mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. No prava promjena kreće tek sutra

U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo, pljuskova i grmljavine može biti već prijepodne, a osobito u drugom dijelu dana kada je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a poneki pljusak moguć je prema kraju dana, izglednije na sjevernom dijelu.

Kako odmiče dan, sve opasnije vrijeme

Zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, praćenog pojačanim vjetrom i tučom, u cijeloj Hrvatskoj proglašena je narančasta uzbuna (koja označava opasno vrijeme), osim u južnoj Dalmaciji  gdje je proglašeno žuto upozorenje (koje označava potencijalno opasno vrijeme).

Kako će se dan bližiti kraju, tako će vjerojatnost oluja i nevremena biti sve veća.

Na moru pijavice, na kopnu krupna tuča

Kako piše Istramet,  prognoza olujnih parametra upućuje na iznimno visok CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija), veliki shear – smicanje vjetra između ploha uz nizak Lifted index. Manje stručnim jezikom to znači da lokalno može biti jakog nevremena, a nije isključena ni krupna tuča kao ni pojava pijavica na moru.

Od početka tjedna još hladnije

Ni u novi tjedan nećemo ući sa stabilnim vremenom, a od utorka temperature zraka dodatno će se sniziti. Iako ćemo i dalje govoriti o ljetnim vrijednostima, one će biti značajno niže u odnosu na proteklo razbolje. Takvo stanje možemo zahvaliti prodoru hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta i popuštanju vruće azorske anticiklone.

Zahladnjenje će se naročito osjetiti u unutrašnjosti zemlje, dok će na Jadranu, posebice u Dalmaciji biti značajno toplije uz manje temperaturno odstupanje, no kao i u Istri i na Kvarneru bit će lokalnih neverina.https://net.hr/danas/hrvatska/stize-osvjezenje-a-s-njime-i-gadno-nevrijeme-zbog-krupne-tuce-grmljavine-i-pijavica-proglasena-narancasta-uzbuna/

www.sjever.hr/Net.hr 07.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.