Now Reading:
U Gradu Zlataru povećavaju naknade za bebe i stipendije za srednjoškolce, a najvažniji projekt je dogradnja vrtića
Full Article 5 minutes read

U Gradu Zlataru povećavaju naknade za bebe i stipendije za srednjoškolce, a najvažniji projekt je dogradnja vrtića

jasenka auguštin pentek

Naknade za novorođenu djecu u Zlataru povećane su na 2.000 kuna za prvo dijete do 20.000 za sedmo i svako sljedeće dijete, stipendije za srednjoškolce povećane su sa 200 na 400 kuna, a za studente sa 500 na 700 kuna, a svim školama dana je financijska pomoć za opremu. Najviše se ulaže u infrastrukturu – od obnove cesta i ulica do uređenja pločnika i saniranje klizišta, najveći projekt je trenutačno sanacija i dogradnja festivalske dvorane, a najvažniji dogradnja dječjeg vrtića. Najveći dio projekata sufinancira se novcem iz fondova EU, a u posljednje dvije godine riječ je o iznosu od 21 milijun kuna.

Grad raznim poticajima unaprijeđuje rad poduzetnika, do kraja godine jasnije će se i definirati mjere za poljoprivrednike kada se odluči koje su grane najperspektivnije, kaže gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, a od važnijih predstojećih projekata izdvaja energetsku obnovu sustava javne rasvjete, daljnju sanaciju klizišta i niz radova vezanih za uređenje Grada.

– Iz EU fondova osigurali smo 130.000 kuna za izradu strategije razvoja poljoprivrede, 500.000 kuna za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, 570.000 dobili smo za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Donja Batina – Zlatar Bistrica. Nadalje, osigurali smo 15.000 eura preko projekta WIFI4EU za instalaciju bežičnog interneta, a na natječaju FZOEU osigurali smo 1,1 milijun kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, od čega će Grad sufinancirati 15%. Osim EU sredstava, Grad je za sufinanciranje projekata po raznim natječajima ministarstava osigurao sredstva za mnoge projekte, a stalno nas podupire i Krapinsko – zagorska županija. Sokolana, zlatarska festivalska dvorana, trenutno je najveći investicijski projekt. U sanaciju i dogradnju ovog spomenika dosad je uloženo preko 8,7 milijuna kuna, od čega je 7,9 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo kulture, a dio sredstava uložila je Županija i naravno Grad. Dovršeno je 70% građevinskih radova, a radovi se nastavljaju i u ovoj godini uz 800.000 novoodobrenih sredstava Ministarstva kulture i 280.000 kuna iz gradskog proračuna. Radimo i na uređenju gradskog Parka hrvatske mladeži, u sklopu kojega je izgrađeno prvo dječje igralište na području Grada, projekt vrijedan 980 tisuća kuna, od čega su 510 tisuća bespovratna sredstva Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. U krajobrazno uređenje parka uloženo je nešto više od milijun kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja sufinanciralo 300 tisuća kuna, dok je ostalo pokriveno iz gradskog proračuna. Za Grad Zlatar vrlo su bitni i projekti izgradnje nogostupa, odobreno nam je 589 tisuća bespovratnih sredstava za projekt izgradnje nogostupa u naselju Belec, pa će osnovnoškolci iz toga naselja do kraja studenoga ove godine konačno dobiti siguran put do škole. Aktualan je i projekt izgradnje nogostupa u Varaždinskoj ulici vrijedan 1,5 milijuna kuna, a lani smo godine obnovili asfalt i izgradili nogostup u Riječkoj i Ulici braće Radić, za što je Grad dobio više od milijun kuna preko MUP–ovog natječaja ‘Sigurnost u prometu’, a sa 400 tisuća kuna projekt smo sufinancirali iz Proračuna. U suradnji sa ŽUC obnovili smo još neke ulice i ceste te nogostupe, uz njihova sredstva i novac Hrvatskih cesta sanirano je i klizište u Belečkom Završju u vrijednosti preko milijun kuna, a nedavno smo dobili i 185.000 kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za uređenje gradskog parkirališta.

– Grad Zlatar se već neko vrijeme u našoj županiji nalazi među onim jedinicama lokalne samouprave koje imaju najmanju nezaposlenost. U travnju smo imali svega 350 registriranih nezaposlenih osoba. Međutim plaće radnika su ispod prosječnih. Danas se čine napori kako bi se nizom projekata u različitim područjima i ulaganjima u komunalnu infrastrukturu unaprijedili uvjeti života i rada svih građana, te privukli investitori. Dolaskom investitora i otvaranjem novih pogona pridonijelo bi se smanjenju nezaposlenosti, a smatram da bi se smanjio i trend iseljavanja kojeg nismo pošteđeni, ali na sreću ne kao ostatak zemlje.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr 25.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.