Now Reading:
Prvi su poduzetnici u Zagrebu, kako stoje županije?
Full Article 3 minutes read

Prvi su poduzetnici u Zagrebu, kako stoje županije?

gospodarstvo

Prema rezultatima poduzetnika u 2018. godini, koje je objavila FINA, promatrano na razini županija gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija, što potkrepljuju podaci prezentirani u tablici 1.
Poduzetnici u šest županija: Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Istarskoj1, Primorsko-goranskoj1 i Osječko-baranjskoj županiji, u kojima sjedište ima 94.565 poduzetnika (72,1 %), ostvarili su 83,5 % ukupne neto dobiti poduzetnika u 2018. godini.
Prvi po svim prezentiranim kriterijima su poduzetnici čije je sjedište u županiji Grad Zagreb, čemu je najviše doprinio rezultat društva INA d.d. Na drugom su mjestu po neto dobiti poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije, na trećem Zagrebačke, a na četvrtom Istarske županije koji su u 2018. godini iskazali neto dobit u iznosu od 1,5 milijardi kuna, u odnosu na 2017. godinu kada su ostvarili neto gubitak, što ih je među 21 županijom svrstalo na posljednje mjesto. Ostvarenoj neto dobiti u Istarskoj županiji1 u 2018. godini pridonijelo je poslovanje 60,4 % poduzetnika koji su 2018. godinu završili pozitivnim rezultatom, među kojima se izdvajaju tri velika poduzetnika: PLAVA LAGUNA d.d., MAISTRA d.d. i VALAMAR RIVIERA d.d., s ukupno ostvarenih 830,5 milijuna kuna dobiti. Poduzetnici Šibensko-kninske županije iskazali su neto gubitak u 2018., u odnosu na prethodnu godinu kada su ostvarili neto dobit. Negativnom rezultatu u 2018. najviše je doprinio TLM Aluminium d.d. u stečaju. Konsolidirani (neto) gubitak u 2018. godini ostvarili su i poduzetnici Sisačko-moslavačke županiji na što je najveći utjecaj imao rezultat PETROKEMIJE d.d. iz Kutine, s gubitkom od 470,8 milijuna kuna. Za razliku od 2017. godine kada su poduzetnici Osječko-baranjske županije ostvarili negativan financijski rezultat, 2018. godinu završili su s neto dobit u iznosu od 1,1 milijardu kuna, što ih je svrstalo na 6.-to mjesto u odnosu na 20.-to mjesto u 2017. godini. Prva po dobiti je NEXE GRUPA d.d. iz Našica.
Izneseni prikaz poslovanja poduzetnika po županijama ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta u određenoj županiji.

sjever.hr / FINA 24.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.