Now Reading:
Predstavljanje Varaždina u Švicarskoj
Full Article 3 minutes read

Predstavljanje Varaždina u Švicarskoj

vz u svicarksoj

Pred brojnom publikom u crkvi Sv. Johanna u švicarskom gradu Schaffhausenu zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih poslova, a u organizaciji Konzulata Republike Hrvatske u Zurichu i Koncertnog ureda Varaždin nastupili su članovi Varaždinskog komornog orkestra i Blanka Tkalčić.

Varaždinski su glazbeni gosti okupljene počastili izvedbom djela Lisinskog, Mozarta, Tartinija i Brittena, a najbolja pozivnica u Varaždin bila je i ona glazbena-arija Hajdmo u Varaždin iz operete Grofice Marice. Koncert uz Dan državnosti RH bio je i uvertira u suradnju koju će Grad Varaždin razvijati sa Schaffhausenom, gradom po mnogočemu sličnom Varaždinu.

„Puno je poveznica koje povezuju dva grada, od kulture koja se vidi na svakom koraku pa do sporta i siguran sam da nas u budućnosti, i to vrlo skoroj, očekuju brojni zajednički projekti, kao što i očekujemo goste iz Švicarske u Varaždinu“, istaknuo je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

Generalni konzul RH u Zurichu Slobodan Mikac čestitao je Dan državnosti RH i zahvalio domaćinima na srdačnoj dobrodošlici varaždinskim glazbenicima i izaslanstvu Grada Varaždina, a članovima Komornog orkestra na izvrsnom programu, dok je gradonačelnik Schaffhausena Peter Neukomm zahvalio Varaždincima na divnom glazbenom poklonu i istaknuo kako je siguran da očekuje dva grada sjajna suradnja.  Konzul Mikac predao je posebne zahvalnice Konzulata Komornom orkestru, gradonačelniku Neukommu, Raymondu Rojniku, ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin, te Ruži Studer Babić i Tomislavu Babiću, Hrvatima koji godinama žive i djeluju u Schauffhausenu, te daju velik doprinos za hrvatsku zajednicu u Švicarskoj i promicanju veza i suradnje.

U Schauffhausenu živi oko 1200 Hrvata, a grad se osim svojom kulturom dići i sportom, pa su gosti iz Varaždina svojem domaćinu-gradonačelniku Neukommu poklonili dres NK Varaždin i Odbojaškog kluba Kitro Varaždin. Na koncertu u crkvi publika je dugotrajnim pljeskom nagradila Komorni orkestar i posebice Dunju Bontek koja je nastupila kao solistica. Posebnosti i zanimljivosti Varaždina predstavljene su i na glavnom gradskom trgu, a ako je suditi po velikom interesu brojnih okupljenih svjetla budućnost očekuje suradnju Varaždina i Schaffhausena.

www.sjever.hr 24.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.