Now Reading:
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta stipendira učenike za obrtnička zanimanja – projekt vrijedan 67,8 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta stipendira učenike za obrtnička zanimanja – projekt vrijedan 67,8 milijuna kuna

obrtnici

Ministarstvo ovim projektom želi doći kako do djece tako i do roditelja, a sve u cilju da se mlade pravilno usmjeri prema izboru zanimanja

“Gdje su ruke, ima i struke”, novi je moto kampanje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje već treću godinu zaredom provodi projekt “Poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja”.

Projekt vrijedan čak 67,8 milijuna kuna, u sklopu kojega se odobrava stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje sredstvima iz EU fondova (ESF), idealna je prilika za mlade koji su na korak do jedne od najvažnijih odluka u životu, a ta je – koju školu odabrati za nastavak svog obrazovanja.

Ministarstvo ovim projektom želi doći kako do djece tako i do roditelja, a sve u cilju da se mlade pravilno usmjeri prema izboru zanimanja koje će im omogućiti razvoj, zadovoljstvo i napredak u budućem radnom životu.

Poticanje učenika na obrazovanje za rad u obrtničkim zanimanjima

Sufinanciraju se troškovi školovanja učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO), a s obzirom na to da se radi o mjesečnom iznosu od 750 kuna, ispada da u 12 mjeseci, srednjoškolac koji izbori stipendiju dobiva 9000 kuna.

Zanimanja koju su projektom određena kao deficitarna su: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.

Ciljevi projekta su povećanje interesa mladih za obrazovanjem u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, usvajanje ključnih vještina i kompetencija u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te osiguravanje kvalitetnih obrazovanih kadrova koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Naukovanje za obrtnička zanimanja

Prioritet javnog poziva za projekt “Naukovanje za obrtnička zanimanja” poticanje je, pak, gospodarskih subjekata (mikro, mala i srednja poduzeća) na sudjelovanje u obrazovanju učenika koji stječu zanimanja iz sustava vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) čime se pridonosi stjecanju vještina za samostalan rad u zanimanju te razvoju socijalnih i poduzetničkih kompetencija učenika.

Ciljevi su usvajanje ključnih vještina i kompetencija u obrtničkim zanimanjima, osiguravanje kvalitetno obrazovanih kadrova koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Otvorenog javnog poziva je 5.000.000,00 kuna, od čega je 85% sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz nacionalnih sredstava. Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 15.000,00 kuna, a najviši 150.000,00 kuna.

Točnije, intenzitet potpore je do 80% prihvatljivih troškova vezanih uz iznos prosječnih nagrada koje se u tekućoj školskoj godini isplaćuju učenicima koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta za ostvareno radno vrijeme planirano izvedbenim planom i programom praktične nastave i vježbi naukovanja te do 50% utvrđenog najvišeg mogućeg iznosa potpore za naknadu mentoru (najviše 75.000,00 kuna).

U sljedećem razdoblju, za tri školske godine – 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022. – Ministarstvo planira dvostruko povećati iznos godišnje stipendije s 9.000,00 na 18.0000,00 kuna, a u istom razdoblju za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje osigurat ćemo 50 milijuna kuna, a iznos maksimalne potpore će se povećati sa 150.000,00 kuna na 500.000,00 kuna.

Zanimanja poput autolakirera, autolimara, automehatroničara, bravara, dimnjačara, elektroinstalatera, fasadera, galanterista, instalater grijanja i klimatizacije, limara, instalatera kućnih instalacija, konobara, krojača, krovopokrivača, kuhara, mesara, obućara, pekara, plinoinstalatera, slastičara, soboslikara-ličilaca, stolara, strojobravara, tesara, tokara, vodoinstalatera i zidara, ona su o kojima će zasigurno mnogi razmisliti u nadolazećoj godini, pogotovo nakon primamljivih poticajnih sredstava i stimulacija.

www.sjever.hr/net.hr 23.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.