Now Reading:
40 kandidata steklo zvanje majstora, župan Koren uručio im diplome
Full Article 4 minutes read

40 kandidata steklo zvanje majstora, župan Koren uručio im diplome

majstorske diplome

U prostorijama Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, u ponedjeljak je upriličena svečana podjela majstorskih diploma za 40 polaznika koji su u Obrtničkom učilištu Pouka uspješno položili sve propisane ispite i stekli zvanje majstora. Majstorske diplome novim majstorima uručili su župan Darko Koren i predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irene Kovačić, a dodjeli su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica službe ureda župana Melita Ivančić te tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije  Božo Barać.

O važnosti majstorskih ispita i obrtničkih zanimanja uvodno je govorio tajnik Komore Božo Barać istaknuvši kako je Komora ponosna što daje doprinos obrazovanju u našoj županiji kroz sudjelovanje u radu obrtničkih škola te kroz  programe cjeloživotnog obrazovanja.

„Imali smo značajan broj kandidata za polaganje majstorskog ispita, a diplome su stekli oni s najboljim vještinama i znanjima. Vidljivo je da smo imali i značajan broj kandidata u programima stručnog osposobljavanja te uz to naše je Obrtničko učilište ostvarilo značajne rezultate na području obrazovanja i daljnjeg usavršavanja obrtnika pri čemu nam je uvelike pomogla i Županija čija je podrška ključna. Županija osigurava značajna sredstva i za promociju redovnog strukovnog obrazovanja, ali i programa cjeloživotnog učenja i na tome smo iznimno zahvalni, a sve kako bi naši kandidati bili što konkurentniji na tržištu rada i svoju budućnost formirali ovdje“, uvodno je kazao Barać.

Na području županije je otvoreno 1357 obrta, što je 140 obrta više nego što ih je bilo otvoreno prije godinu dana, a segment obrtništva u gospodarskom okviru zapošljava preko pet tisuća ljudi, rečeno je na svečanoj dodjeli uz naglasak kako to jasno govori da obrtnici žele ostati ovdje i pokrenuti poslove na području Koprivničko-križevačke županije.

Župan Koren čestitao je svim novim majstorima koji su stekli majstorske ispite te im poželio dobro poslovanje uz želju da se proaktivna politika i suradnja Županije i županijske Obrtničke komore nastavi i dalje u konstruktivnom ozračju.

Danas su dodijeljene diplome majstorima koji su položili ispit u rokovima rujan i prosinac 2018. godine te veljača i svibanj 2019.  godine. U navedenim rokovima majstorski ispit je prijavilo 64 kandidata u 22 zanimanja, a od tog broja 40 polaznika uspješno je položilo sve propisane ispite i steklo zvanje majstora. U ovim ispitnim rokovima kandidati su polagali majstorski ispit za zanimanja: frizer, zidar, bravar, elektroinstalater, soboslikar-ličilac, stolar, dimnjačar, slastičar, pekar, mesar, automehaničar, strojobravar, vodoinstalater, autoelektričar, elektromehaničar, fasader, natkonobar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, autoserviser, limar i mlinar.

U razdoblju od 1997. do 2019. godine u Obrtničkoj komori Koprivničko – križevačke županije, majstorski ispit je prijavilo 648 kandidata, a položilo njih 544. Ispite o stručnoj osposobljenosti prijavilo je 790 kandidata, a položilo 647. Majstorske ispite je u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije moguće polagati za 35 zanimanja u sva četiri ispitna roka –  veljača, svibanj, rujan i prosinac.

www.sjever.hr/kckzz.hr 18.06.2019

Input your search keywords and press Enter.