Now Reading:
Ludbreg: Porast zaposlenosti, nove investicije, rast plaća…i BIZZ Award!
Full Article 7 minutes read

Ludbreg: Porast zaposlenosti, nove investicije, rast plaća…i BIZZ Award!

ludbreg bilic

Grad Ludbreg je, prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u svibnju zabilježio 3914 zaposlenih osoba što je 79 više zaposlenih u odnosu na svibanj prošle godine. Također, nedavno je Gradu Ludbregu dodijeljeno i svjetsko priznanje BIZZ Award od strane World Confederation of Businesses koje se dodjeljuje gradovima za poslovno okruženje i inspirativno djelovanje. Sve to dokaz je da Grad Ludbreg uspješnost poslovnog svijeta prenosi i na upravljanje gradom.

Istaknuto je to na konferenciji za novinare koju su u petak u Ludbregu održali gradonačelnik Dubravko Bilić i njegova zamjenica Renata Potočnik. Oboje su istaknuli da upravo menadžerski način upravljanja gradom, odnosno vođenje grada na način kako se vodi uspješna privatna tvrtka, daju ovakve rezultate kao što su porast zaposlenosti u Ludbregu, nove investicije, rast plaća te u konačni činjenica da to prepoznaju i drugi, o čemu svjedoči svjetsko priznanje BIZZ Award.

Bilić je rekao da je u Ludbregu politika samo princip na temelju kojeg se radi, dok se sve drugo radi na principu poslovnog svijeta. Podsjetio je na 2013. kada se krenulo s europskim projektima i da je tada potpora po glavi stanovnika iznosila 807 kuna, što smatra skromnim početkom. Do danas je više od 100 milijuna kuna realiziranih EU projekata, a iznos je s prvotnih 807 kuna sada porastao na više od 11.000 kuna.

Ove godine prijavili su projekte vrijedne 18 milijuna kuna.
– Riječ je o različitim programima, Interreg, Erasmus, Erasmus plus, Central Europe, Dunavsko, odnosno javljamo se gdje god stignemo, a očekuju nas dvije najveće prijave – kazao je Bilić te najavio da ih idući tjedan očekuje prijavljivanje projekta širokopojasnog interneta u vrijednosti 25 milijuna kuna, a potom i najveći projekt Grada Ludbrega – aglomeracija čija je vrijednost 250 milijuna kuna.
– U ovih šest godina povećala se zaposlenost za 550 osoba. Za prošlu godinu vidi se rast poslovanja poduzetnika u svim segmentima – rekao je Bilić te još jednom podsjetio kako je početak bio težak. Naime, u početku su porezni prihodi grada bili oko 10 milijuna kuna, dok su sada dvostruko veći. Problem nazire u neažurnosti Vlade, a kao primjer naveo je da u ovom trenutku imaju vlastitih 4 milijuna kuna uloženih u EU projekte i još čekaju da im se ta sredstva vrate. Bilić je mišljenja da će takva situacija odvratiti mnoge manje općine i gradove od EU projekata jer neće moći izdržati taj financijski pritisak.

Bilić je rekao da ih posebno u cijelom procesu raduju aktivnosti poduzetnika u koji imaju svojih vlastitih 450 milijuna kuna investicija Ludbregu te dodao da su u Gradu Ludbregu pronašli prijatelja i kvalitetnog suradnika kad je u pitanju razvoj gospodarstva.

– Poduzetnici znaju da mi prepoznajemo njihove potrebe i zato ovakvi odlični ukupni gospodarski rezultati ne čude – zaključio je Bilić.
Nakon toga osvrnuo se na već spomenut nagradu odnosno svjetsko priznanje BIZZ Award. World Confederation of Businesses.

– Biti dobitnik ovakve nagrade od strane svjetske organizacije velika je čast. Činjenica da su nas prepoznali na svjetskoj razini govori u prilog tvrdnji da smo bussines friendly sredina – podsjetio je gradonačelnik Bilić. Naglasio je da je gospodarstvo pokretač svega i da u Gradu i dalje ustraju u tom pravcu, a to su novi razgovori s novim investitorima i nastavak pozitivnih gospodarskih trendova u Ludbregu.

Što se tiče same BIZZ Award nagrade, za nju Bilić kaže da je vrhunac njihovih napora za dovođenje stranih investitora, ali i da je ona jedna u nizu nagrada na području gospodarstva, odnosno stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja.
Podsjetimo da je Ludbreg već ranije dobio nagradu “Stvaratelji za stoljeća” koju je Međunarodni ekonomski forum Perspektive sa sjedištem u Dubrovniku dodijelio Gradu Ludbregu za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi između 400-tinjak nominiranih kandidata. Nakon toga uslijedila je i nagrada Europske komisije u kategoriji Poboljšanje poslovnog okruženja.

– Sve te nagrade potvrđuju da smo mali grad samo na papiru. Imamo svoj cilj, a to je biti ekonomski uspješan grad koji ne zanemaruje ostale segmente – kulturu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu. Dosad učinjeno velik je uspjeh ne samo za nas kao jedinicu lokalne samouprave, već i za naše poduzetnike. Sve to nije došlo slučajno, već je rezultat dugogodišnjeg rada i suradnje s poduzetnicima, stvaranja dobre poduzetničke klime i privlačenja domaćih investicija, ali i onog što se posebno u današnjem trenutku cijeni, a to su međunarodne investicije – zaključuje gradonačelnik.

Zamjenica gradonačelnika Potočnik, koja je inače direktorica prodaje u jednoj preloškoj tvrtki, govoreći o gospodarskim pokazateljima i rezultatima naglasila je da su se u početku njihove suradnje odlučili da je glavni cilj gospodarstvo i gospodarski razvoj grada.

– Dogovorili smo se da Grad Ludbreg treba biti servis gospodarstvenicima, da im bude na usluzi, da vidi njihove potrebe – kazala je zamjenica, a da su u tome uspjeli, vidi se kroz brojne investicije, nove pogone, nova radna mjesta.

– Izuzetno sam zadovoljna kako grad Ludbreg funkcionira kao “poslovni subjekt”. Način na koji se Ludbreg transformira u jedan vrlo fleksibilni servis gospodarstvenicima je nešto jako dobro. Najbolje o tome mogu posvjedočiti naši gospodarstvenici, a i ljudi koji sve to vide svaki dan – kazala je Potočnik te rekla kako na području grada djeluje 200-tinjak poduzetnika i zapošljava 2260 osoba. Dodala je da nisu zadovoljni prosjekom plaća od 4908 kuna, ali da veseli trend rasta plaća.

Kazala je i kako veseli rast dobiti ludbreških poduzetnika prema pokazateljima za 2018. Dodala je i da od 10 top tvrtki s područja županije dvije su s područja Ludbrega. U ukupnom izvozu Varaždinske županije tvrtke iz Ludbrega sudjeluju sa 6 posto.

– Od 200 poduzetnika 154 njih posluje s dobiti. Veseli nas da su svi pozitivni pokazatelji u porastu. Mi sve to ne pripisujemo sebi, no uz podršku koju im u svakom trenu pružamo, možemo biti zadovoljni način radom i naporom – zaključila je zamjenica Potočnik.
Oboje su zaključili da svakako treba istaknuti kao izrazito pozitivni što se prema rastu poreznih prihoda vidi da rastu plaće, ali i da se Ludbreg, kao i ostatak Hrvatske, susreće s nedostatkom kvalitetne radne snage. No, ni tu grad Ludbreg, zaključio je Bilić, neće sjediti skrštenih ruku već će napraviti sve što može da ludbreškim gospodarstvenicima pomogne u pronalasku kvalitetne radne snage.

www.sjever.hr/aktualno.hr 15.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.