Now Reading:
ŠOKANTNO! Čak 75% voća i povrća u trgovinama uvozno, a deklarirano kao domaće
Full Article 2 minutes read

ŠOKANTNO! Čak 75% voća i povrća u trgovinama uvozno, a deklarirano kao domaće

hrana

Čak 75% voća i povrća u ovome je trenutku na policama trgovaca iz uvoza, a više od 90% deklarirano ga je kao hrvatsko, upozorili su jučer na konferenciji za medije iz krovnih udruga proizvođača voća, povrća i međimurskog krumpira te Hrvatske poljoprivredne komore, prenosi Večernji list.

Ogorčeni stanjem na domaćem tržištu, na kojemu su dovedeni u inferioran položaj pred uvoznicima i nakupcima, pozivaju mjerodavne inspekcije, AZTN te Ministarstvo poljoprivrede da više rade u korist domaće proizvodnje koja je, tvrde, puno bolje kontrolirana od uvozne, pogotovo one s trećih tržišta. No i povrće koje se uvozi iz Italije ili Španjolske uvelike se tretira pesticidima koji su u nas, iako smo dio istoga EU tržišta, zabranjeni.

– Ako i pozovemo sanitarnu inspekciju, dok stignu rezultati i naredba da se povlači s tržišta, sve je već prodano – kaže Hrvoje Gregurić. Tako se nedavno prodavalo i uvozno korjenasto povrće, mrkva, peršin, celer… za koje u nas do ožujka nije bilo dopuštenih preparata za zaštitu od štetočina, a dok se s trendom “kupnje hrvatskog” i uvozna roba deklarira kao hrvatska, ono malo domaće robe trgovci im plaćaju po niskim, a prodaju po 150% višim cijenama.

Od nižeg PDV-a, s obzirom na to da su cijene iste kao i lani, nisu profitirali ni potrošači ni proizvođači, Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi u provedbi se pokazao “nulom” – jedina svijetla točka u sektoru trenutačno su najave pravilnika o jedinstvenoj oznaci za hrvatsku kvalitetu “Naše domaće” te gradnje 20-ak hladnjača za proizvođačke organizacije.

www.sjever.hr/aktualno.hr 09.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.