Now Reading:
Ide li nam u Hrvatskoj sve bolje ili su brojke varljive?
Full Article 4 minutes read

Ide li nam u Hrvatskoj sve bolje ili su brojke varljive?

radnik

U travnju 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 3% veća u odnosu na travanj 2018. godine. Ovo je već četvrti uzastopni mjesec rasta industrijske proizvodnje, a tome trendu prethodio je višemjesečni kontinuirani negativan trend. Na taj je prošlogodišnji silazni trend djelomično utjecalo usporavanje dinamike rasta inozemne potražnje (vrijednost robnoga izvoza) te još uvijek niska razina domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije).

S druge strane, u prva tri mjeseca ove godine vrijednost robnoga izvoza bila je 8,2% veća u odnosu na isto razdoblje lani (kada je ostvaren pad). Također, iako još uvijek niske razine, potrošnja kućanstava (4%) je, u prva tri mjeseca ove godine, postigla najbržu dinamiku realnoga rasta još od prvog tromjesečja 2008. godine, a bruto investicije u fiksni kapital (11,5%) najbržu dinamiku realnoga rasta još od drugoga tromjesečja 2008. godine.

Strukturno, rast u travnju 2019. godine rezultat je povećanja u prerađivačkoj industriji (1,6%, četveromjesečni trend godišnjega rasta) te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (14,5%, prvi rast nakon dva mjeseca pada). Kod rudarstva i vađenja (-3,5%) zabilježen je pad proizvodnje. U prerađivačkoj je industriji najveći pozitivan utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu rasta) imalo povećanje proizvodnje prehrambenih proizvoda (rast od 7,4%) te povećanje kod popravka i instaliranja strojeva i opreme (rast od 21,4%).

U prva četiri mjeseca 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 2,8% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se nastaviti pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije), a time i da će industrijska proizvodnja ostvariti rast.

Na razini EU u prva tri mjeseca 2019. godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, bilježi se marginalan rast industrijske proizvodnje od 0,3% u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, što je djelomično rezultat nametnutih carinskih tarifa na uvoz određenog broja proizvoda u SAD. Tako je primjerice prisutan višemjesečni kontinuirani silazni trend kod proizvodnje motornih vozila (od srpnja 2018. godine) i proizvodnje metala (od kolovoza 2018. godine) na razini EU, što je jednim dijelom rezultat nametnutih carinskih tarifa koje je SAD uveo u lipnju 2018. godine, a odnose se, među ostalim, i na uvoz čelika i aluminija iz EU.

s.kalajdžija/sjever.hr 01.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.