Now Reading:
Hoće li Hrast sa svojim prosvjedom izazvati veći bijes Roma? Zekanović jučer izazvao incident
Full Article 3 minutes read

Hoće li Hrast sa svojim prosvjedom izazvati veći bijes Roma? Zekanović jučer izazvao incident

zekanović

Iz stranke Hrast poslana je poruka da oni podržavaju današnji prosvjed u 11.00 sati u Čakovcu.

Svim Međimurcima i Međimurkama, svim medijima:

Stranka HRAST podržava najavljeni prosvjed ŽELIM NORMALAN ŽIVOT! koji NIJE usmjeren protiv romske populacije nego želi skrenuti pažnju na
gorući problem asocijalnog ponašanja pojedinaca i interesnih skupina u romskoj zajednici.

Nenamjensko trošenje socijalne pomoći, maloljetnička delikvencija, razbojništva, krađe i nasilništva su samo neki problemi koji unatoč mnogobrojnim akcijskim planovima (npr. „Desetljeće za Rome“) i apelima lokalnog stanovništva nisu riješeni nego su i u stalnom porastu. Pozivamo sve nadležene institucije da konačno konkretnim mjerama krenu riješavati nagomilane probleme na obostranu korist: Hrvata i Roma. Pozivamo i Rome da se pridruže prosvjedu i na taj način pokažu da žele miran suživot i da zajedno gradimo bolju budućnost našeg Međimurja i Hrvatske.

Predsjedništvo Međimurske podružnice stranke Hrast-Pokret za uspješnu
Hrvatsku

Dodajmo da je saborski zastupnik romske nacionalne manjine, Veljko Kajtazi, za nedjelju najavio u Čakovcu okupljanje Roma kao protuprosvjed. Inače, glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal izjavio je da za nedjelju nije prijavljen nikakav skup.

A na jučerašnju tiskovnu konferenciji koju je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi sazvao kako bi predstavio protivljenje međimurskih Roma prosvjedu ‘Želim normalan život’, došlo je do incidenta kad je zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović upao na kraj obraćanja pripadnika romske zajednice medijima

Pred sam kraj konferencije u dvoranu je ušao zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović i glasno kreće tvrditi da taj prosvjed nije usmjeren protiv Roma iako na plakatu stoji i rečenica ‘među Romima ima i dobrih ljudi’, izvijestio je N1.

Veljko Kajtazi mu je odgovorio da ovo nije prvi put da ga napada pa se prisjetio kako je jednom prilikom implicirao da je ukrao kišobran.

Zekanović je odgovorio kako on to nije rekao, te povišenim tonom nastavio je napadati okupljene kako nije u redu da oni kritiziraju čakovečki prosvjed, a sami organiziraju protuprosvjed u isto vrijeme.

Nakon što su mu pripadnici romske zajednice odgovorili kako se njihovo okupljanje ne događa u isto vrijeme kada i prosvjed, Zekanović se okrenuo i otišao.

Predsjednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar nakon incidenta je izjavila: ‘Pitao je zašto se bunimo. Čim je na plakatu da i među Romima postoje dobri ljudi, pa što smo mi, zašto nas se konstantno izdvaja? Da je pisalo na plakatu da se prosvjed organizira zbog pojedinaca koji rade nemir mi bi šutjeli. Po meni je Zekanović pokazao da je on cigan, a mi smo Romi’.

s.kalajdžija/sjever.hr 01.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.