Now Reading:
Javnoj ustanovi REDEA-i dodijeljeno 17 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava
Full Article 4 minutes read

Javnoj ustanovi REDEA-i dodijeljeno 17 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

posavec

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA projektom „Podrška međimurskim korisnicima ESI fondova“ osigurala je 17.600.080,12 kuna bespovratnih EU sredstava koje će usmjeriti u daljnju podršku jedinicama lokalne (regionalne) samouprave i drugim javnopravnim tijelima na području Međimurske županije za pripremu i provedbu projekata iz ESI fondova.

REDEA je tijekom 2018. godine promijenila pravni oblik i postala javna ustanova čije djelatnosti su propisane Zakonom o regionalnom razvoju, a prvenstvena aktivnost na koju je usmjerena je podrška regionalnom razvoju i korisnicima EU fondova. „Ovaj projekt od iznimne je važnosti za REDEA-u, ali i za širu zajednicu jer smo zahvaljujući njemu postali dio sustava podrške EU fondovima i osigurali smo sredstva za nesmetano poslovanje u sljedećih 5 godina. Provodit ćemo dodatne aktivnosti savjetovanja, informiranja i obrazovanja za jačanje ljudskih potencijala.“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Međimurske županije, a kojoj su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i voditeljica Odjela za strateško planiranje i razvojne programe Sandra Majsan.

Ciljana skupina ovog projekta su odgojno-obrazovne ustanove, javne ustanove, gradovi, općine, Županija, ali i šira javnost, kako bi se što više ojačali kapaciteti na terenu. „Alocirana sredstva namijenjena su aktivnostima jačanja kapaciteta REDEA-e sa svrhom pružanja što kvalitetnije savjetodavne podrške. Želimo informirati i ojačati ljude koji rade direktno na terenu s ciljem da REDEA bude savjetodavno tijelo koje pomaže tijekom procesa, a da korisnici fondova budu dovoljno educirani da sami kreiraju i provode projekte.“, dodala je ravnateljica Polanec Marinović.

Rasterećen županijski proračun – sredstva se usmjeravaju u obrazovanje i STEM područje

Osim daljnje podrške u pripremi i provedbi projekata te stabilizacije poslovanja, dobivena sredstva rasteretit će županijski proračun. „Dobili smo veliki vjetar u leđa za daljnji razvoj naših stručnih službi, agencija i ustanova, kao i za korištenje europskih fondova u čemu je Međimurska županija vrlo uspješna. U razdoblju 2017./2018., ugovoreno je 949 milijuna kuna europskih sredstava za područje Međimurja, što je 8553 kuna po stanovniku. Kako je naša strategija da unaprijed promišljamo i planiramo, pripremamo se za financijsko razdoblje europskih fondova koje kreće 2021. godine i u tom kontekstu je već sada važno pripremati projekte. Upravo zato je nužno imati kvalitetnu javnu ustanovu za razvoj koja će ovim bespovratnim sredstvima moći imati kapacitete za pomoć u pripremi projekata.“, rekao je župan Matija Posavec koji je dodao da se ovim sredstvima uvelike rasterećuje proračun Međimurske županije. Sredstva koja su iz proračuna bila izdvajana za REDEA-u sada će se preusmjeriti u velike projekte poput Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu vrijednog 50 milijuna kuna, razvoj Centra za STEM područja, projekte općina i gradova s ciljem da Međimurska županija i dalje bude predvodnik u korištenju EU fondova. „Slijedimo našu osnovnu filozofiju da infrastrukturu gradimo sredstvima iz EU fondova, a proračunska sredstva ulažemo u ljude, projekte za građane i u njih usmjerimo javni novac.“, zaključio je župan Posavec te čestitao REDEA-i na uspješnom projektu koji su potpisali među prvima u Hrvatskoj.

www.sjever.hr 31.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.