Now Reading:
Poduzetnički boom u gradovima – najveći rast imaju Donja Stubica, Oroslavje i Krapina
Full Article 3 minutes read

Poduzetnički boom u gradovima – najveći rast imaju Donja Stubica, Oroslavje i Krapina

rast gospodarstva

U Hrvatskoj je na kraju travnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Nakon što je, zbog gospodarske krize od 2011. do 2016. godine u Hrvatskoj ugašeno oko 10.000 obrta i izgubljeno 23 tisuće radnih mjesta, obrtnici i mali poduzetnici prevladali su krizu, a brojke posljednjih nekoliko godina ponovo rastu i dokazuju da su upravo oni najvitalniji dio i najveća snaga hrvatskog gospodarstva. Pozitivnim trendovima i povećanju broja obrtnika svakako doprinose i mjere kojima država i jedinice lokalne samouprave potiču samozapošljavanje, otvaranje obrta i njihovo poslovanje, što je dovelo do pravog poduzetničkog booma u posljednjoj godini. U proteklih godinu dana otvoreno je, tako, 5.219 novih obrta, gotovo dvostruko više nego u godini prije toga, kad ih je otvoreno 2.381.
U Hrvatskoj je, tako na kraju travnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586. 

Među zagorskim gradovima najveći rast u posljednjih pet godina bilježe Donja Stubica i Oroslavje dok na godišnjoj razini najveći rast ima Krapina.

Obrtništvo raste i Gradu Oroslavju, a gradonačelnik Emil Gredičak vjeruje da su tome doprinijele i njihove mjere. “Obrtnicima subvencioniramo dio kamata na kredite tako da oni otplaćuju samo glavnicu, oslobađamo ih plaćanja komunalnog doprinosa od 50 do 100% i komunalne naknade prvu godinu 100%, a drugu i treću godinu 50%. Svakom gospodarstveniku i obrtniku pristupamo i na individualni način te kroz otvorenu i transparentnu gradsku upravu odgovaramo i na pojedinačne zahtjeve shodno mogućnostima grada. Također, rješavamo infrastrukturne i komunalne potrebe investitora te nastojimo prilagoditi prostorno-urbanističke planove, u interesu poticanja malog i srednjeg poduzetništva, ali i ukupnog razvoja grada’, pojašnjava Gredičak.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr 30.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.